Loading...

Devenial Verdict - Ash Blind

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-12-2022

Tracklist

01. Hope
02. Pravum
03. Ash Blind
04. Sun Hammer
05. Mourning Star
06. The Contemptor
07. Inanition
08. World Breaker

De Finse death metal band Devenial Verdict brengt op de valreep van 2022 hun allereerste langspeler uit, maar is al veel langer actief. Opgericht in 2006 kwamen de Finnen in de jaren 2009 tot en met 2016 met twee demo's en twee EP's. Het nieuwe Ash Blind is ook pas mijn kennismaking met deze band.

Devenial Verdict brengt een relatief frisse benadering van de klassieke deat metal-stijl, vooral met hun dissonante neigingen. Waar de meeste van dergelijke bands schokkend en ingewikkeld klinken, is Devenial Verdict ongewoon expansief en sfeervol, waarbij zelfs weeklagende, intieme sfeermomenten blijven hangen. De harde, intense passages worden dan ook op prachtig-dynamische wijze afgewisseld met ingetogen atmosferische stukken. Zoals bijvoorbeeld opener Hope heel goed laat horen. Dit wordt geaccentueerd door de krachtige, rauwe zangstijl, die een prachtig contrast vormt met de meeslepende sfeer waar de emotionele melodieën schril glinsteren, hetgeen goed tot uiting komt in bijvoorbeeld Pravum.

Het is deze afwisseling van ogenschijnlijk tegenstrijdige maar bekende emoties die de luisteraar afbreekt en hem dwingt toe te geven aan de pure suggestieve aantrekkingskracht van de muziek die alleen maar sterker wordt naarmate het album zich ontvouwt. Elk nummer voegt een andere tint, nuance, karakter toe aan het gegenereerde momentum en dwingt je als het ware om getuige te zijn van dit fenomeen. Herhaalde blootstelling eraan doet niets af aan de impact of aantrekkingskracht ervan, wat alleen maar getuigt van de lovenswaardige songwriting-vaardigheden van de bandleden die de muziek gevarieerd genoeg houden om meeslepend te zijn, maar ook samenhangend genoeg om niet af te dwalen.

Okko Tolvanen - Drums

Sebastian Frigren - Guitars

Antti Poutanen - Bass

Riku Saressalo - Vocals