Loading...

Akelei - Moed

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-01-2023

Tracklist

01. Moed

Mijn waardering voor Akelei heb ik hier altijd breed uitgedragen. Op de valreep van 2021 verraste de band mij met een splinternieuwe EP, terwijl ik eigenlijk al vermoedde dat de band gestopt was. Niets bleek, en blijkt, dus minder waar. Op de allerlaatste dag van 2022 verrast Akelei me opnieuw, deze keer met de single Moed.

Dit is een op zichzelf staand nummer dat voortkwam uit een demo uit 2016. Eerdere plannen voor een professionele opname werden geschrapt en er werd een tijdje niet aan het nummer gewerkt totdat werd besloten het live te spelen. Tijdens repetities is de dynamiek en de algehele structuur van het nummer verbeterd. En dus uiteindelijk ook vastgelegd en uitgebracht.

De inspiratie voor de songtekst komt van degenen die zich uitspreken over, en optreden tegen onderdrukking en vervolging, vaak met directe persoonlijke gevolgen. Even inspirerend is de individuele strijd voor het recht om te zijn wie men wil zijn, vrij van maatschappelijke normen, vooroordelen en discriminatie. Bovendien was er in 2022 een enorme moed van de bevolking van Oekraïne, wier benarde situatie niet moet worden onderschat.

De cover-foto is van Prinsenhof, Delft. Dit was tussen 1575 en 1584 de residentie van Willem de Zwijger oftewel Willem van Oranje, leider van de opstand tegen de Spaanse onderdrukking in de Nederlandse Republiek. Willem was fel gekant tegen de meedogenloze vervolging van protestanten in die tijd en het is een van de redenen waarom hij in opstand kwam tegen de Spaanse kroon, zijn voormalige werkgever. Voor zijn rebellie werd een prijs op zijn hoofd gezet. Willem werd vermoord op het Prinsenhof en stierf daar op 10 juli 1584.

De track bevat een fragment van de opgenomen radio-uitwisseling tussen de Oekraïense grenswachter Roman Hrybov en de Russische kruiser Moskva. Op 24 februari, de dag van de Russische invasie in Oekraïne, verzocht het Russische schip Hrybov en zijn garnizoen op Snake Island zich over te geven onder dreiging van bombardementen. Het Oekraïense antwoord was "Русский военный корабль, иди на хуй" ("Russisch oorlogsschip, go f*ck yourself"). De zin ging in de nasleep viraal en is sindsdien een wereldberoemde strijdkreet voor het verzet geworden.

Misschien te veel informatie, maar het getuigt wel van de diepgang die de band graag biedt, en de muziek van Akelei zo kenmerkt. Gevoelsmatig zit de muzikale insteek van Moed zo'n beetje tussen het oudere werk en Een Van Ons in. Die laatste EP was enorm atmosferisch met de nadrukkelijke toevoeging van piano, strijkers en vrouwelijke vocalen. Dat aspect ontbreekt hier, dus eigenlijk krijgen we meer Akelei "au naturel". Stevige trommelslagen, heerlijke riffs en leads, en prachtige, beklijvende zangpartijen. Akelei ten voeten uit, vooral heerlijk vertrouwd.

Harm Wiegers - bass

Josha Nuis - drums, vocals

Matthijs van Wageningen - guitars

Misha Nuis - vocals, guitars