Loading...

Avatar - Dance Devil Dance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-04-2023

Tracklist

01. Dance Devil Dance
02. Chimp Mosh Pit
03. Valley of Disease
04. On the Beach
05. Do You Feel in Control
06. Gotta Wanna Riot
07. The Dirt I'm Buried In
08. Clouds Dipped in Chrome
09. Hazmat Suit
10. Train
11. Violence No Matter What

Stiekem heeft Avatar natuurlijk alles dat een hedendaagse metalband nodig heeft: the beauty and the brains. Anders gezegd: naast goede muzikanten zijn de heren ook hele slimme componisten. Vooral de kunst van onvoorspelbaarheid spreekt daarbij tot de verbeelding. En wat betreft het 'beauty'-aspect: Avatar is inmiddels een uit duizenden herkenbare visuele factor op de internationale podia. Niet alleen de clowns-kunsten van frontman Johannes, maar de algehele aankleding verdient een dikke pluim.

Avatar doet het al jarenlang op z'n eigen manier, en komt al zeker een jaar of tien met absoluut niet voorspelbare albums. Na doorbraak-album Hail The Apocalypse (2014) verscheen het bijna ondoorgrondelijke Feathers & Flesh (2016) - dat was even doorbijten - waarna de band vrolijk doorging met Avatar Country (2018). Dance Devil Dance heeft na Hunter Gatherer (2020) de ondankbare taak om de luisteraars nog eens te verrassen. En opvallend genoeg lijkt dat deze keer juist niet de bedoeling, want Avatar zet de lijn van duistere, zware en hakkende metal van de voorganger juist nadrukkelijk voort.

Dat slim het toverwoord lijkt, bewijst Dance Devil Dance door af te wijken van het stramien om elk album anders aan te vliegen. Titelnummer en opener Dance Devil Dance begint nog alsof het zo op Avatar Country had kunnen staan, met z'n vrolijke gitaarlijntje. Maar al snel (Chimp Mosh Pit, en vooral Valley Of Disease) wordt duidelijk dat Avatar inzet op zware, eigentijdse metal. Dat er desalniettemin nog wel degelijk ruimte is voor frivoliteit laat The Dirt I'm Buried In goed horen; dit is een stiekem erg catchy nummer.

Ik denk dat 'm daarin de crux zit van het 'beoordelen' van een Avatar-album. Ik herhaal hier even wat ik schreef over Feathers & Flesh: Het bijzondere is dat ik dit nieuwe album beoordeel in het licht van wat de band daarvoor heeft uitgebracht. Elk voor zich heeft een Avatar-album nooit de impact die het heeft zonder het overige materiaal te kennen. Naar mijn bescheiden mening dan toch.

Conclusie: Avatar is slim genoeg om te weten hoe ze een pakkende heavy song moeten schrijven, en tegelijkertijd eigenwijs genoeg om dat niet te vaak te doen. Ik denk dat ik daarbij de essentie van deze band best aardig te pakken heb. Avatar wil pleasen, maar dan wel op eigen voorwaarden.

John Alfredsson - Drums

Jonas Jarlsby - Guitars

Johannes Eckerström - Vocals

Henrik Sandelin - Bass

Tim Öhrström - Guitars