Loading...

Kal-El - Moon People

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-10-2023

Tracklist

01. Moon People
02. Universe

Kal-El is, behalve de 'zondagse' naam van Superman, een Noorse band, opgericht in 2012 in Stavanger. De band heeft inmiddels vijf langspelers in de bagage, waarvan ik er een paar beluisterd en besproken heb. "Intergalactic Stoner Metal" noemen ze hun muziek, ik hou het zelf op stoner-doom, rijkelijk besprenkeld met retro-invloeden uit heavy, space-, en desert-rock. Schatplichtig aan Black Sabbath, natuurlijk, maar Kal-El staat stevig op eigen benen. En behalve de bandnaam komt dat intergalactische aspect natuurlijk uitermate tot uiting in de hemels-groovende atmosferen.

De albums volgen elkaar keurig om het jaar op, dus volgens die logica zou in 2023 een nieuw album moeten verschijnen. Dat kan nog, maar eerst was het tijd voor een tussendoortje: vorige maand verscheen Moon People, een EP met twee nieuwe nummers.

Zoals we mogen verwachten van Kal-El krijgen we rijkelijk gelaagde, zware en groovende nummers voorgeschoteld. De twee composities maken geen haast, en staan bol van de fuzzende, riff-aangedreven arrangementen. De muziek sluit dan ook naadloos aan op de voorgaande langspeler(s). In die zin heeft Kal-El geen verrassingen in petto, maar weet juist hun handelsmerk sterk uit te buiten. De zware muziek klinkt erg naturel, en heeft dat typische jam-sfeertje.

Het resultaat is een EP die hypnotiserend al weer voorbij is voor je er erg in hebt. Een klein kwartiertje van deze muziek is natuurlijk ook nooit genoeg, dus kom maar op met dat nieuwe album!

Bjørn Stornes - Drums

Ståle Rodvelt - Vocals

Kristoffer Ranaweera - Guitars

Azul Joshua Bisama - Guitars

John Ivar Steinsland - Bass