Loading...

Atheist - Unquestionable Presence [reissue]

Gepost in Reviews door Edwynn op 28-08-2023

Tracklist

01. Mother Man
02. Unquestionable Presence
03. Your Life's Retribution
04. Enthralled in Essence
05. An Incarnation's Dream
06. The Formative Years
07. Brains
08. And the Psychic Saw
09. Enthralled in Essence
10. The Formative Years
11. Unquestionable Presence
12. An Incarnation's Dream
13. Retribution (instrumental)
14. Brains (instrumental)
15. Enthralled in Essence
16. Mother Man
17. And the Psychic Saw

Het heeft Nuclear Blast behaagd om ons opnieuw te bestoken met hetgeen Atheist in de jaren '90 allemaal deed. De reissue van hun tweede langspeler Unquestionable Presence verscheen al eerder vrij compleet via andere labels. Geen idee wat het verhaal achter deze heruitgave is, maar feit blijft dat wat mij betreft iedereen die avontuurlijk ingesteld is, niet vaak genoeg kans kan krijgen om met het Atheist-virus besmet te raken.

Eind jaren '80, begin jaren '90 verscheen Atheist aan het firmament. Het kwam net als een aanzienlijk deel van de dan aanzwellende golf death metalbands uit Tampa, Florida. Ten onrechte werd Atheist dan ook in de hoek van death metal-acts geduwd terwijl de band eigenlijk meer aan het borduren was op hetgeen een band als Watchtower deed. Hokjes, hokjes. Ik weet het. Maar je moet ergens beginnen om een band goed te kunnen duiden.

Piece Of Time was een kort en bondig debuut vol technische uitspattingen die een directe aangelegenheid waren voor Chuck Shuldiner om de koers van diens Death drastisch te wijzigen. Vooral het onnavolgbare baswerk van Roger Patterson viel op. Aan de vooravond van de opnamen van het tweede, tevens nu voorliggende, album Unquestionable Presence kwam de man te overlijden aan de gevolgen van een ernstig ongeluk. Aan Tony Choy de opgave om de opnamen te completeren.

Unquestionable Presence ging verder waar Piece Of Time ophield. De in stevige metal verankerde patronen raakten steeds losser en begonnen vrij ernstig naar jazz te neigen. Het maakt Atheist er alleen maar spannender op. Waar Cynic koos om vooral deze technische stijl aan te grijpen om dromerig en spiritueel uit de hoek te komen, koos Atheist heel duidelijk voor de een reeks slagen met betonhamers in het gelaat. Onrustig, nerveus maar wel met ongekende precisie komen de tracks op de luisteraar af. Opnieuw relatief kort en bondig maar met elke vierkante centimeter gevuld met de meest halsbrekende instrumentale toeren.

Unquestionable Presence was een invloedrijk album. Niet in de laatste plaats omdat het zelf rijk aan invloeden is zonder de coherentie uit het oog te verliezen. Deze verpakking levert ook een aantal interessante demo-opnamen. Temeer omdat hier basbeest Roger Patterson nog wel te horen is. Deze release is niet te versmaden voor de liefhebber van technische metal.

Kelly Shaefer - Guitars, Vocals

Rand Burkey - Guitars

Tony Choy - Bass

Steve Flynn - Drums