Loading...

Tribulation - Hamartia

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-09-2023

Tracklist

1. Hamartia
2. Axis Mundi
3. Hemoclysm
4. Vengeance (The Path) [Blue Öyster Cult cover]

Hamartia is de veertiende release van de Zweedse ooit zwartgeblakerde metal- en nu gothic metalband Tribulation. Deze EP met vier nummers bevat drie originele nummers, gevolgd door een cover van Vengeance (The Pact) van legende Blue Öyster Cult. Sinds hun album Where The Gloom Becomes Sound (2021) ben ik mede-getuige van de tektonische stijl-verschuiving, die het geluid rijker en toegankelijker maakt.

Het titelnummer Hamartia opent, en heeft een ongecompliceerde dark / gothic metal introductie met een aanstekelijke hook en beukende drums. De vinding van een duale vocale verdeling via linker- en rechter-kanaal is niet nieuw, maar past hier uitstekend. De riffs liggen lekker in het gehoor, waarbij ik een beetje moet denken aan de Zweedse Graveyard van een paar jaar terug, vooral vanwege de uitgebreide rol voor de leadgitaar. De cleane en melodieuze retro-rock past hier eigenlijk ook best, misschien nog wel meer dan het gothic-etiket.

Axis Mundi laat een wat vlotter intro horen, dat snel evolueert naar een pakkende hook. De instrumenten vallen weg voor de zang in de coupletten, die contrasteren met de schreeuwerige aanpak in het refrein. Dat biedt mogelijkheden voor de live-optredens. Ook hier weer uitgebreide gitaarleads en -solo's, die het geheel een prettige retro vibe geven wat mij betreft.

Over Hemoclysm wil ik vanwege het verrassingseffect eigenlijk niet te veel verklappen. Met bijna zeven minuten een nummer dat echt heel interessant wordt opgebouwd. Wat ik wel al kwijt wil is dat de hoofdrol wat mij betreft voor (opnieuw) een boeiende gitaarsolo. In eerste instantie vind ik de ritmiek wat cheesy, maar dat trekt naar het eind van het nummer wel bij. De afsluitende cover is een fraaie wisselwerking tussen hetgeen waar Tribulation anno nu voor staat, en de oorspronkelijke gloom van Blue Öyster Cult; erg leuk gedaan dus.

Degenen die de transformatie van Tribulation nauw gevolgd hebben, mogen zich (opnieuw) vergapen, deze keer aan Hamartia. Liefhebbers van de 'oude' stijl zullen (opnieuw) of definitief afhaken.

Johannes Andersson - Vocals, Bass

Adam Zaars - Guitars

Oscar Leander - Drums

Joseph Tholl - Guitars