Loading...

Burning Witches - The Dark Tower

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-09-2023

Tracklist

01. Rise Of Darkness
02. Unleash The Beast
03. Renegade
04. Evil Witch
05. World On Fire
06. Tomorrow
07. House Of Blood
08. The Dark Tower
09. Heart Of Ice
10. Arrow Of Time
11. Doomed To Die
12. Into The Unknown
13. The Lost Souls
14. Shot in the Dark [Ozzy Osbourne cover]
15. I Wanna be Somebody [W.A.S.P. cover]

Het van oorsprong Zwitserse dames-gezelschap Burning Witches timmert al een paar jaar gestaag aan de spreekwoordelijke weg. Stevig gesteund door de platenmaatschappij brengt de band uitermate degelijke albums uit, en tourt volop met aansprekende namen en speelt op de grootste festivals. De komst van de Nederlandse zangeres Laura Guldemond in 2019 zorgt ook voor een fikse boost. Met The Dark Tower zijn de brandende heksen toe aan langspeler nummer vijf, en debuteert voor Napalm Records.

Na een 'spannend' intro wordt het beest dan losgelaten (Unleash The Beast) met een combinatie van een gierende gitaar en een cleane schreeuw van Laura. Het zet de toon voor een album dat uit de voegen barst van de klassieke heavy metal, rechtstreeks uit de hoogtijdagen van het heetste en wreedste tijdperk in de metal-geschiedenis, en volop geïnspireerd door de kenmerken van ons aller favoriete muzieksoort uit de jaren '80. Toch?

Maak de veiligheidsgordel van je bezem maar vast voor een energieke rit. De gitaren duelleren vrijwel aan een stuk door, waar Laura met haar scherpe stem nog eens overheen dendert. Op een vertrouwd, herkenbaar klinkend bedje van de afwisselend swingende en beukende ritmesectie mogen de haren worden losgeschud. Wie wordt er nou niet warm van nummers als World On Fire, Heart Of Ice, Arrow Of Time, titelnummer The Dark Tower of de verpletterende afsluiter The Lost Souls. Alsof de gloriedagen van de heavy metal nooit zijn weggeweest. Dat daar een zeiknummer als Tomorrow tussen staat vergeef ik de dames graag, een traditioneel metal-album kan natuurlijk niet zonder de verplichte ballade. Bovendien maken twee handen vol aan oerdegelijke heavy metal-tracks best veel goed.

Als allerlaatste is de band ook de gewoonte trouw gebleven om af te sluiten met een cover. Deze keer zelfs twee. Shot In The Dark is een van de slechtste nummers die Ozzy ooit uitbracht, dus daar kunnen de Burning Witches weinig aan verpesten; dat doen ze dan ook niet. Er is weinig voor nodig om te constateren dat ik deze versie prefereer boven het origineel. I Wanna Be Somebody is dan al een stuk spannender, ik zou het zelfs een gewaagde keuze willen noemen. Maar ook hier kwijt de band zich van haar taak, en zet een uitermate puike versie neer.

Kort door de bocht denk ik dat elke liefhebber van old school heavy metal Burning Witches zeker een kans moet geven, mocht je de band niet al lang kennen. Met The Dark Tower gaan de dames keihard verder op de ingeslagen weg, en doen dat met verve. Ik mag hier graag naar luisteren!

Jeanine Grob - Bass

Lala Frischknecht - Drums

Romana Kalkuhl - Guitars

Laura Guldemond - Vocals

Larissa Ernst - Guitars