Loading...

Frozen Soul - Glacial Domination

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-09-2023

Tracklist

01. Invisible Tormentor
02. Arsenal Of War
03. Death And Glory
04. Morbid Effigy
05. Annihilation
06. Glacial Domination
07. Frozen Soul
08. Assimilator
09. Best Served Cold
10. Abominable
11. Atomic Winter

Frozen Soul is een nog relatief nieuwe metalband uit het (vermeend) warme Texas, USA. Des te grappig om te zien dat de band zich thematisch strak houdt aan het ijskoude. Zowel de bandnaam, de titel van debuutalbum Crypt Of Ice (mijn kennismaking met deze band) als ook songtitels en -teksten hielden zich verre van gevoelens van warmte. De titel van het tweede album, Glacial Domination, doet niet vermoeden dat daar verandering in is gekomen.

Dit in tegenstelling tot de muziek. Frozen Soul begeeft zich in de old school death-regionen, voorzien van dat typisch zagende, inderdaad warme gitaargeluid, met bijbehorende onaards diepe productie. De band richt zich nog altijd volledig op logge midtempo riffs, met Bolt Thrower (Best Served Cold!) als voornaamste inspiratiebron. Daarnaast moet ik heel erg denken aan een soortgelijke band van een paar jaar geleden: Undead Prophecies. Hoewel die band bij vlagen iets meer snelheid toepast; dat lijkt bij Frozen Soul uit den boze. Alzijn er vast wel fragmenten te vinden die die als uitzondering de regel bevestigen.

Stroperig en lomp ploegt het vijftal zich door de ijzige koude, de liefhebber achter latend met warme gevoelens voor dit traditionele geluid. Geen greintje originaliteit, wel kwaliteit, technisch onderlegd en gedompeld in een fijne grove productie. Vanaf de dreigende opener Invisible Tormentor, via Death And Glory, het spannende titelnummer Glacial Domination (Stranger Things in het intro, iemand?) en het wervelende Abominable baant Frozen Soul zich een weg naar de Atomic Winter, met niet aflatende energie en grooves.

Het duo Frozen Soul en Assimilator overtuigt optimaal, en zijn als het ware een frame waarbinnen de death metal van deze band zich begeeft. Ronduit smerig is natuurlijk Morbid Effigy, wat een heerlijk nummer. Al met al is op Glacial Domination al wat meer afwisseling te horen dan op de voorganger. Maar ik denk dat - zonder te tornen aan het klassieke old school geluid - Frozen Soul nog altijd werk mag maken van een meer eigen smoel. Ik vind dit echt een te gek album, maar iets meer frisheid (haha) zou niet misplaatst zijn denk ik.

Chad Green - vocals

Michael Munday - guitar

Chris Bonner - guitar

Samantha Mobley - bass

Matt Dennard - drums