Loading...

Tailgunner - Guns For Hire

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-11-2023

Tracklist

01. Shadows Of War
02. Guns For Hire
03. White Death
04. Revolution Scream
05. Futures Lost
06. New Horizons
07. Warhead
08. Crashdive
09. Blood For Blood
10. Rebirth

Tailgunner is in de Engelse pers, uiteraard, al direct omhoog geschreven als de beste Engelse NWOB(H)M-band die er aan zit / zat te komen. Natuuurlijk, want daar zijn ze goed in. Maar is Tailgunner ook echt zo goed? Laat ik de band maar gewoon op eigen waarde beoordelen, en wel aan de hand van debuutalbum Guns For Hire. Eerder verschenen al wel een handjevol singles en een EP, maar die heb ik nog gemist.

Uiteraard kan het geen toeval zijn dat de band zich heeft vernoemd naar een Iron Maiden-nummer. De heavy metal van Tailgunner barst dan ook uit z'n voegen van de clichés. Galopperende ritmes, lekker in het gehoor liggende en herkenbare riffs, pakkende refreinen, degelijke gitaar-leads en -solo's; en last but not least de uitstekende wisselwerking tussen melodie en stoere metal. Opvallend prettig vind ik zelf dat traditionele heavy metal wordt gebracht met duidelijk hoorbare spelplezier en energie. En ja, okay, dat is dan ook weer een cliché.

Nog niet genoemd is de zang, ook elementair bij deze muzieksoort. Uiteraard is Craig Cairns geen Bruce Dickinson - tja, die vergelijking maak je automatisch toch - maar hij kwijt zich uitstekend van zijn taak. De stem klinkt prima, stevig, naturel, en vliegt nergens uit de bocht. Ik heb helemaal niks met de hedendaagse gewoonte om ongeacht het metal-genre zo hard en lelijk mogelijk te moeten schreeuwen, dus ik wordt blij van elke adequate cleane zangstem. En deze klopt dus gewoon, zonder - eerlijk is eerlijk - tot grootse hoogten te stijgen.

Shadows Of War, Revolution Scream en Crashdrive laten prachtige opzwepende ritmes en refreinen horen. Futures Lost en New Horizons doen het ook erg goed met flitsend gitaarwerk, terwijl Blood For Blood (let op die samenzang) heerlijk aanstekelijk is. Het absolute prijsnummer is echter afsluiter Rebirth, dat met z'n speelduur van bijna negen minuten werkelijk alles laat horen dat traditionele heavy metal zo interessant maakt. Inderdaad klassiek, maar met een goede spanningsboog waardoor het nummer geen moment verveelt.

Wat onderscheidt Guns For Hire nu van de rest van wat we horen van de hedendaagse (heavy) metal-acts? Nou ja, consistentie, om te beginnen. Guns For Hire is een album met tien nummers die goed in elkaar zitten, en waar je als liefhebber van klassieke metal blij van wordt. Een herleving van de jaren '80 in een hedendaags geluid, een totaalplaatje dat klopt. Tailgunner is dus zeker niet "de nieuwe Iron Maiden", maar gewoon een hele goede heavy metalband van nu!

Craig Cairns - Vocals

Patrick van der Völlering - Guitar

Zach Salvini - Guitar

Thomas Hewson - Bass

Sam Caldwell - Drums