Loading...

Taubrą - Therizo

Gepost in Reviews door Edwynn op 26-10-2023

Tracklist

01. Intro
02. Congregation of the Unholy
03. Sigd
04. Reek of the Earth
05. Dire Necropolis
06. Rembrandt of Death
07. Vale of the Taubra
08. Therizo
09. Outro

Taubrą zou een archaïsch woord zijn wat tovenaar of misschien wel tovenarij dan wel hekserij zou betekenen. Dan weet je het wel: occult zwartmetaal om je van de sokken te blazen. Vale Of The Taubra valt het meest op met zijn opgejaagde aanvallen die de terugtrekkende bewegingen afwisselen. Het epische en licht melodieuze gitaarwerk doen net als de cleane zangpassages her en der wat denken aan de oude Emperor. Maar in de basis herinnert Taubrą toch al snel aan Aara, de entiteit waaruit dit vehikel is ontstaan.

Het album is zeer geslaagd wat mij betreft. Eerder noemde ik de Emperorinvloed, maar doorheen het album zitten meerdere knipogen naar de roemruchte jaren '90. En toch behoudt Taubrą (oftewel Berg) een frisse blik op het heden. We horen een aantal overwegend agressieve en gejaagde composities. En die zijn aangekleed met zeer fraaie details. Het knuppelende Reek Of The Earth bijvoorbeeld, valt op met zijn lekker ruige thrashpassages en mooi opgebouwd gitaarwerk.

Mijn favoriet heet Sigd. Het is het geheimzinnige laagje dat eroverheen ligt dat mij mateloos boeit. De gesproken woorden doen wat denken aan de prehistorische Dimmu Borgir. Dire Necropolis blinkt overigens ook uit in geheimzinnigheid. Het is de meeslepende, zompige ooogsmars naar dood en verderf van dienst, maar niettemin zeer sterk uitgewerkt met zijn stuwende versnellingen.

Neen, we horen zeker niets nieuws onder de maan, maar met albums van dit niveau zul je mij nimmer horen klagen.

T. - Bass

J. - Drums

R. - Vocals

B. - Guitars