Loading...

Hyperia - The Serpent's Cycle

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-11-2023

Tracklist

01. Ego Trip
02. Automatic Thrash Machine
03. Prophet of Deceit
04. Psychosomatic
05. The Serpent’s Cycle
06. Trapped in Time
07. Spirit Bandit
08. Eye for an Eye
09. Binge & Surge
10. Deathbringer
11. Crazy On You [Heart cover]

Hyperia is de Canadese thrash metalband rond het echtpaar Marlee (zang) en Colin (gitaar, engineer, mix) Ryley. Silhouettes Of Horror was ruim anderhalf jaar geleden hun tweede album, waarmee ik kennis maakte met deze band. Deze maand heeft het viertal de opvolger paraat: The Serpent's Cycle.

De thrash metal van Hyperia is gestoeld op oude waarden: vooral enorm energiek, dynamisch, overwegend snel, soms psychotisch, maar ook nadrukkelijk voorzien van melodieuze fragmenten. En altijd met het gitaarwerk stevig aan het roer, zoals het hoort bij klassieke thrash metal. Ook de crossover-invloeden hebben Hyperia niet overgeslagen, getuige de vele meebrulbare shouts in bijvoorbeeld opener Ego Trip.

Een voorbeeld van dynamiek en het bij vlagen aanwezige pseudo-psychotische is te horen in het overdonderende Prophet Of Deceit; en daarna ook Psychosomatic. De vocalen van mevrouw Ryley zijn zeer aanwezig, en staan behoorlijk prominent in de mix. Technisch gezien misschien niet de beste zangstem, maar het geluid past wel bij de muziek. Qua vergelijkingen denk ik aan een mix van de power van landgenote Brittney Slayes, en het ijle gekrijs van wijlen Jill Janus.

Titelnummer The Serpent’s Cycle stampt verdomd lekker weg, net als Trapped In Time. Nou ja, eigenlijk weet je halverwege het album wel waar je aan toe bent. De thrash van Hyperia is dus enerzijds voorspelbaar, maar luistert wat mij betreft wel verdomd lekker weg. Ook tracks als Eye For An Eye en Deathbringer laten genoeg afwisseling horen om te amuseren wat mij betreft.

Een miskleun vind ik de afsluiter, een coverversie van Heart's Crazy On You. Laat dat nou net mijn favoriete Heart-nummer zijn, en Ann Wilson een van mijn all-time favoriete rock-zangeressen. Nee, wat met name Marlee Ryley hier van maakt gaat me door merg en been; en zeker niet in positieve zin! Laat ik het daar maar bij houden. Buiten dat is The Serpent's Cycle een zeer onderhoudend thrash-album dat z'n geschiedenis eer aan doet!

Marlee Ryley - Vocals

Colin Ryley - Guitars

Jon Power - Bass

Ryan Idris - Drums