Loading...

Circle of Silence - 2.0

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2010

Tracklist

We both know
The hearts
Nothing in my life...means a thing to someone
The love of my life

Sinds 2005 is Circle of Silence (om verwarring met een naamgenoot te voorkomen ook wel COS genaamd) een veel en graag geziene gast in het vaderlandse clubcircuit. Hoewel het als project al langer bestond, zijn vanaf dat jaar de leden als zodanig actief als de band Circle of Silence. Een uitgebrachte demo en een EP leverde de band veel optredens en plekken op festivals op, vooral op het podium ligt dan ook de kracht van deze band. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld deelname aan de Rock Inc. en de Aardschok Disease Tours, die ervoor zorgden dat niemand in Nederland nog kon zeggen de naam Circle of Silence nog nooit gehoord te hebben. Inmiddels is het anno 2010 tijd voor een nieuwe aanval: een nieuwe EP in de vorm van 2.0.

2010 lijkt voor de band sowieso het jaar van grote veranderingen te zijn en/of te worden. Allereerst is daar de entree van zangeres Mandy Veldman, die daarmee de band de band een totaal ander aanzicht, maar vooral een ander geluid geeft. En dat is dan de andere verandering, of is het een groei, die de band doorstaan heeft. Gaandeweg de jaren heeft Circle of Silence zich gedistantieerd van de melodieuze metal met een rauw geluid die ze oorspronkelijk speelde. Daarvoor in de plaats is er ruimte gemaakt voor een meer alternatief rock geluid. Gebleven is in ieder geval de eigenzinnige aanpak van de muziek, waarin intensiteit en emotie de boventoon blijven voeren, doorsnee zal Circle of Silence nooit worden.

Al met al lijkt het er dus op dat de band nu met 2.0 aardig bij een mijlpaal staat. Want ik durf gerust te stellen dat de muziek op deze EP behoorlijk anders klinkt dan wat veel mensen van de band gewend zijn geweest. Uiteraard doen de veranderde vocalen daarbij een aardige duit in het zakje, muzikaal gezien is er toch ook wel het een en ander verschoven en dat levert toch een heel ander plaatje op. Dat verklaart en rechtvaardigt in elk geval de titel van deze EP, want hiermee is echt een Circle of Silence versie 2.0 ontstaan.

Circle of Silence heeft inmiddels gekozen voor alternatieve rock, maar dan natuurlijk wel in eigen stijl. In opener “We both know” horen we nog altijd flarden van het vertrouwde Iron Maiden-like gitaargeluid en zelfs double bass drumwerk, dus de heavy metal invloeden zijn nog niet helemaal verdwenen. De benadering van de muziek lijkt echter een stuk toegankelijker dan voorheen het geval was. Het balladesque “Nothing in my life...means a thing to someone” en de behoorlijk toegankelijke afsluiter “The love of my life” zijn wat dat betreft misschien wel tekenend voor de vernieuw(en)de muzikale koers.

Mandy Veldman - zang

Sascha Teschner - gitaar

Brian van der Naald - gitaar

Ralph van Veen - bas

Harry Hudson - drums