Loading...

Thy Disease - Anshur Za

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-10-2010

Tracklist

01. Blame
02. Code Red
03. Collateral Damage
04. Nightmare Scenario
05. Moral Supremacy
06. Fog Of War
07. Freedom For Anshur-Za
08. General's Speech
09. Rotten Structure
10. Salah-Dhin
11. Sinner In Me [Depeche Mode cover] [bonus]
12. Frozen [Madona cover] [bonus]

Thy Disease werd in 1999 opgericht en kende een snelle veelbelovende start. Bandwedstrijden en verkiezingen van lezers van Poolse metalbladen waren aan de band wel besteed. Binnen de eigen landsgrenzen maakte Thy Disease dan ook flink furore. In de rest van Europa wilde het maar niet lukken, met het meest recente album blijft de band echter stug volhouden. Anshur Za is inmiddels het vijfde album van de Polen en is de opvolger van het in 2006 verschenen 'Rat Age (Sworn Kinds Final Verses)'. Dit album is in thuisland Polen al sinds november vorig jaar verkrijgbaar, maar nu Mystic Production een deal heeft gesloten met Indie Distribution zal het album ook in de rest van Europa uitkomen, en is zodoende ook sinds medio 2010 hier verkrijgbaar.

Ik heb geen idee of elektronische, melodieuze industrial death metal een genre is, maar ik vind het wel een redelijk accurate opsomming van waar de muziek van Thy Disease voor staat. Of heet dat dan gewoon cyber metal? Death metal lijkt in elk geval de basis, de elektronica worden geacht een toegevoegde waarde te vormen. Het melodieuze aspect wordt voornamelijk gevormd door de afwisseling van grunt met cleane zang en de regelmatig behoorlijk aanwezige toetsenpartijen. Thy Disease zorgt op Anshur Za (geen idee wat dat betekent overigens) hoe dan ook voor een modern geluid, er is hier echt geen sprake van een achtergebleven Poolse product(ie).

Het album opent met het rustige, elektronische intro van Blame, dat vervolgens in alle hevigheid losbarst. Snelle drumbeats, krachtige riffs en een behoorlijk diepe grunt vormen samen met stampende, soms elektronische ritmes de hoofdmoot van de muziek van Thy Disease. Dit alles komt nog beter naar voren in het navolgende twee tracks Code Red en Collateral Damage, waar de band echt alle registers opentrekt. Het zijn korte felle tracks die laten horen dat (death) metal en elektronica prima samen kunnen gaan. Deze symbiose weet de band vrijwel de gehele cd goed door te trekken, er is echt sprake van een versterkend wederzijds effect. Er wordt door de diverse nummers heen ook goed gevarieerd tussen diverse zangstemmen. Zo horen we grunts, cleane vocalen, maar ook af en toe een vervormde stem (Nightmare Scenario).

Zoals gezegd zijn de nummers over het algemeen kort en fel, een enkel rustig intro, voornamelijk elektronisch, daargelaten. De tracks komen dan ook snel to the point zonder overbodige poespas. Een enkel nummer klinkt, met in de refreinen voornamelijk cleane zang, een stuk toegankelijker (Freedom For Anshur Za), maar dit doet geen afbreuk aan het totaalgeluid van Thy Disease. Opvallend genoeg zijn de laatste twee eigen nummers op deze cd een beetje afwijkend. Rotten Structure en Salah-Dinn zijn overwegend mid tempo songs, waarin de band laat horen dat ze behalve snel ook behoorlijk heavy kunnen klinken. Hier worden de cleane vocalen dan ook maar mondjesmaat ingezet. Het zijn naar mijn mening ook de twee nummers met een meest eigen karakter.

Het album is voor de West-Europese markt dan nog voorzien van twee extra bonustracks, de eerste Sinner In Me is een degelijk uitgevoerde Depeche Mode cover. De tweede is de Madonna hit Frozen, die nog dateert van de allereerste demo uit 1999, inclusief vrouwelijke vocalen. Niet echt representatief meer voor het huidige Thy Disease, de uitvoering is ook wat magertjes, derhalve enigszins overbodig in mijn ogen.

Vergelijkingen met bekendere acts die ook veelvuldig gebruik maken van elektronica in hun muziek liggen natuurlijk al snel op de loer. Deze cd laat zich echter niet zonder meer vergelijken met datgene wat voor de hand zou kunnen liggen. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen om daar geen melding van te maken, omdat ik vind dat Thy Disease met Anshur Za op eigen kunnen beoordeeld dient te worden. Deze Polen hebben namelijk best een eigen smoel en hebben een prima beluisterbaar product afgeleverd voor elke metalfan die een beetje open staat voor metal met een apart randje.

Psycho (Michał Senajko) - vocals

Yanuary (Dariusz Styczeń) - guitar (& bass in recording)

Cube (Jakub Kubica) - synthesizers, loops & samples

Cloud (Jakub Chmura) - drums