Loading...

Virgin Snatch - Act Of Grace

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-09-2010

Tracklist

1. Act Of Grace
2. Slap In The Face
3. Horn Of Plenty
4. Through Fight We Grow
5. Walk The Line
6. Daniel The Jack
7. M.A.D. ( Make A Donation)
8. Don’t Get Left Behind
9. It’s Time

Virgin Snatch (niet de meest subtiele naam) komt uit Polen, en is ondanks dat een band die nu eens geen death of black metal speelt. De in 2001 opgerichte band richt zich op moderne thrash metal, met hoorbare invloeden uit de goede oude Bay Aria tijd. De band beweert zelf hun grootste inspiratie bij Testament vandaan te hebben gehaald, wie ben ik om dat tegen te spreken. Virgin Snatch is met Act of Grace alweer toe aan hun vierde langspeler. Hoewel in eerste instantie reeds uitgebracht in 2008, is de schijf weer actueel nu Mystic Productions hem opnieuw heeft uitgebracht en de cd ook beter verkrijgbaar is.

Gelijk vanaf opener, tevens titelnummer, Act of Grace laat Virgin Snatch horen waar de band toe in staat is. Vlot en strak drumwerk, flitsende riffs en wisselende tempo's, zowel snelheid als een meer gematigd tempo kan de band prima aan. Daaroverheen dan nog afwisselende vocalen: enerzijds clean, anderzijds een rauwe brute strot. Deze variatie geeft de band zeker een eigen smoel en laat horen dat de eerder genoemde invloeden niet blindelings gekopieerd worden. Het navolgende Slap in the Face doet zijn titel eer aan en doet er nog een schepje bovenop qua afwisseling. Een bepaalde speelse break geeft dit nummer nog wat extra's.

De thrashriffs vliegen je verder om de oren, samen met de strakke en in de minder snelle stukken zelfs groovy ritmesectie zorgt dit ervoor dat je bijna niet stil kunt blijven zitten (bijvoorbeeld Horn of Plenty). Ook de regelmatig voorbij vliegende gitaarsolo's passen mooi binnen het stramien van de muziek. De opbouw van de nummers is wat mij betreft prima verzorgd, hoewel het thrash kader gehandhaafd blijft, weet de band hierbinnen prima te variëren en regelmatig met een leuke kwinkslag voorde dag te komen. Het tempo blijft wisselend, van voornamelijk midtempo (Walk the Line) tot brute rampestampers (Act of Grace, M.A.D.). De heldere productie van het schijfje zorgt er verder voor dat de muziek goed tot zijn recht komt.

Aparte vermelding verdient nog het afsluitende It's Time. Ik vind het wel heel apart om een thrash cd af te sluiten met een balladesque nummer, maar Virgin Snatch doet het gewoon. En waarom ook niet, het nummer kent een klassieke ballad opbouw met een mooie climax, bovendien laat de band hiermee horen ook dit aspect van de heavy metal te beheersen. Wat It's Time ook nog wat extra's geeft is het verhaal erachter: op het nummer speelt Vogg, gitarist van Decapitated, mee. Dit nummer is een nagedachtenis aan zijn broer Vitek (voormalig drummer van Decapitated), die op 2 november 2007 overleed nadat de band op 29 oktober, onderweg naar een optreden, een botsing kreeg.

Concluderend durf ik wel te stellen dat liefhebbers van ouderwetse thrash er met Act of Grace een goede, gevarieerde cd bij hebben. Hoewel de stijl op zich niet bijster origineel is, weet Virgin Snatch toch wel redelijk een eigen gezicht neer te zetten binnen dit kader. Ik zet hem nog maar een keertje op.

Zielony - Vocals

Grysik - Guitars

Hiro - Guitars

Novy - Bass

Jacko - Drums