Loading...

Abhor / Abysmal Grief - Legione Occulta / Ministerium Diaboli

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-09-2019

Tracklist

Abhor:
01. Legione Occulta
02. Possession Obsession
Abysmal Grief:
03. Ministerium Diaboli

Ik ga het even hebben over een split-EP van twee Italiaanse bands, waarvan ik er eentje wel ken, en eentje niet. De naam die mijn aandacht trok was die van Abysmal Grief, waarover ik al vaker schreef. Abhor kende ik nog niet, hiervan had ik de verwachting dat het eveneens een doomband zou zijn. Dat bleek een vergissing, Abhor staat te boek als een black metalband. Desalniettemin is me gebleken dat hun muzikale insteek eigenlijk niet zo eens zo gek ver af ligt van die van Abysmal Grief.

De nummers Legione Occulta en Possession Obsession liggen volledig in het verlengde van hun laatste album Occulta Religio (2018). Het betreft rauwe, vrij primitief klinkende, old school metal die tegen black aan schuurt, en overwegend in het middentempo gebracht wordt. Opgesierd met horror-achtige samples van iets dat klinkt als duivels-uitdrijvingen en een uitermate sinister klinkend orgeltje, zijn er toch echt ook raakvlakken met doom; de atmosfeer is zeker overeenkomstig. Ik kan hier dan ook prima naar luisteren, ik vind de eenvoud best charmant, en het smerige horror-sfeertje echt verrukkelijk.

Ministerium Diaboli van Abysmal Grief begint ook met vervreemdende klanken van het toetsenbord, vergezeld van geprevelde verzen. Het klinkt bijna als een soundscape, of als achtergrond voor een (donkere) mis of iets dergelijks. In muzikaal opzicht is het in eerste instantie niet heel spannend, maar het gaat hier om de mystieke atmosfeer, zoals ik wel van deze band gewend ben. Na ruim acht minuten (dat is dan wel een heel lang intro) lijkt het nummer eigenlijk pas te beginnen, dan vallen drums en gitaren in. Het blijft allemaal heel basic, de atmosfeer blijft de voornaamste reden van bestaan.

Al met al is deze split niet zo heel spannend. Leuk om een keer gehoord te hebben, maar ook niet meer dan dat. Beide bands hebben in het verleden laten horen beter te kunnen, dus dat moeten ze in de toekomst dan ook maar weer gaan doen.

Abhor:

Domine Saevum Graven - Guitars, Bass, Vocals

Ulfhedhnir - Vocals

Kvasir - Bass, Guitars

Leonardo Lonnerbach - Organ

Abysmal Grief:

Lord Alastair - Bass

Lord of Fog - Drums

Regen Graves - Guitars

Labes C. Necrothytus - Vocals, Keyboards