Loading...

Abstrakt Algebra - Abstrakt Algebra [reissue]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-01-2023

Tracklist

01. Stigmata
02. Shadowplay
03. Nameless
04. Abstrakt Algebra
05. Bitter Root
06. April Clouds
07. Vanishing Man
08. Who What Where When
09. Remulus And Romus (Studio Outtake)
10. Nameless (Demo)
11. Shadowplay (Demo)

Abstrakt Algebra is initieel opgericht door Leif Edling in 1994, na het uiteenvallen van Candlemass, bevolkt door Candlemass- en King Diamond-leden. Midden in een slechte periode voor pure metal - vanwege de opkomst van grunge en allerlei alternatieve substijlen - was Abstrakt Algebra, het eerste en enige album van de band dat verscheen in 1995, een zeldzaam juweeltje voor de liefhebbers.

Het geesteskind van Edling zou in elk ander tijdperk de wereld stormenderhand hebben veroverd, maar de muziekpers en radio werden midden jaren '90 gedomineerd door dingen als Nirvana, Pearl Jam en hun vele kwalitatief mindere navolgers. Het was het bijna onmogelijk om aandacht te krijgen voor een eerlijk metal-album, zelfs niet als deze zo sterk was als dit debuut. Leif had een verzameling nummers bedacht die weliswaar een onmiskenbare link hadden met zijn hoofdband Candlemass, maar ook een modernere richting uitgingen.

Moeilijk te classificeren en te vergelijken met andere releases in die tijd, werd Abstrakt Algebra getooid met een ijzersterke productie. Met Mats Levén op zang en Leif zelf op bas, werd de line-up van de band gecompleteerd door gitaristen Mike Wead (King Diamond) en Simon Johansson (Wolf) en drummer Jejo Perkovic, terwijl toetsenist Carl Westholm voor een uiterst fraaie atmosferische touch zorgde. Deze heruitgave is geremasterd door Patrick W. Engel en verpakt in een Digipack.

Deze bezetting staat natuurlijk garant voor een waar riff-festijn. Zelf vind ik de combinatie van Edlings doom-insteek met de warme stem van Mats Levén heerlijk om te horen. Daarnaast zijn de composities van hoge klasse. Vanaf de stoere opener Stigmata tot aan de Rush-aanbidding van afsluiter Who What Where When is het wat mij betreft acht keer genieten.

Een tweede Abstrakt Algebra-album werd indertijd ook opgenomen, maar werd aanvankelijk niet uitgebracht, omdat de band niet tevreden was met het geluid. De meeste nummers werden opnieuw opgenomen en verschenen op het album Dactylis Glomerata (1998) van Candlemass (met Michael Amott op gitaar!). Toen dat album in 2006 opnieuw werd uitgebracht door GMR Music Group, werden de originele opnames als bonusschijf toegevoegd.

Extra toevoegingen zijn hier ook, in de vorm van demoversies van de albumtracks Shadowplay en Nameless, en een opname van Remulus And Romus, dat het album niet zou halen, en ook nooit eerder is verschenen. Alles bij elkaar meer dan genoeg aanleiding voor de heruitgave van een bijzonder album!

Leif Edling - Bass

Mats Levén - Vocals

Mike Wead - Guitar

Simon Johansson - Guitar

Jejo Perkovic - Drums

Carl Westholm - Keyboards