Loading...

Abysmal Grief - Blasphema Secta

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-02-2018

Tracklist

01. Intro (The Occult Lore)
02. Behold The Corpse Revived
03. Maleficence
04. Witchlord
05. When Darkness Prevails
06. Ruthless Profaners

Rege Satanas....

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik een zwak heb voor 'foute' Italiaanse horrorfilms, en dito doom metal. Hoe meer cheesy, dramatisch, theatraal en over the top, hoe beter. Het al meermaals door mij besproken Abysmal Grief is daar een mooi voorbeeld van. Met Blasphema Secta presenteert het sinistere kwartet z'n vijfde album.

Eigenlijk zou je de gotische doom en gloom van Abysmal Grief stiekem het best kunnen omschrijven als kitsch. Want de reden dat ik dit zo leuk vind is, dat het in feite zo fout is dat het daardoor weer interessant wordt. Ik ben me er van bewust dat de 'serieuze' metal-liefhebber waarschijnlijk alleen maar moet lachen bij het beluisteren van Blasphema Secta. Maar ik vind juist de gehele presentatie, het overdreven gedweep met horror en het occulte, en uiteraard ook de muziek, gewoon heel knap in elkaar zitten.

Intro The Occult Lore vind ik eigenlijk iets te lang, dat is nog even doorbijten. Dat geldt even verderop ook voor het ruim vijf minuten durende hoorspel When Darkness Prevails; daarvoor had ik in de plaats liever een 'echt' nummer gehoord. Maar zodra Behold The Corpse Revived even bezig is ben ik meteen verkocht. Dat naargeestige vioolspel, het onheilspellende toetsenwerk en de zeurderige verhalende stem die voor zang moet doorgaan zetten de heerlijke sfeer perfect neer. In puur muzikaal opzicht val ik voor de eindeloze herhalingen ervan, het lome, hypnotiserende trommelwerk, en de simpele maar doeltreffende riffs. Zoals altijd bij Abysmal Grief draagt de minimalistische productie bij aan het creepy sfeertje.

Naast Behold The Corpse Revived zijn Maleficence en afsluiter Ruthless Profaners voor mij de toppers van het album, alle drie geheel in dezelfde sfeer en samengesteld zoals hierboven beschreven. Lekker griezelen! Daartussen is Witchlord weliswaar een soortgelijke, in muzikaal opzicht bijpassende track, maar blijkt een cover van de eveneens Italiaanse folk black metalband Evol. Waarbij het me opvalt dat er wel erg weinig aan het oorspronkelijke nummer gesleuteld is, alleen de vocalen verschillen behoorlijk.

Abysmal Grief heeft met Blasphema Secta wederom voor aangenaam vermaak gezorgd. Het verschil met voorgaand werk is dat de nummers over het algemeen wat vlotter qua tempo worden uitgevoerd. Aan de geheel eigen insteek, de bijna unieke sfeer, is satan zij dank niet gesleuteld. Wat mij betreft kan Abysmal Grief nog wel even op deze voet voort.

Lord Alastair - Bass

Lord of Fog - Drums

Regen Graves - Guitars, synthesizers

Labes C. Necrothytus - Vocals, keyboards