Loading...

Abysmal Grief - Reveal Nothing

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-12-2016

Tracklist

01. Cursed Be The Rite (Bonus Track)
02. Exsequia Occulta
03. Sepulchre of Misfortune
04. Hearse
05. Borgo Pass
06. Creatures From The Grave
07. Brides of The Goat
08. The Samhain Feast
09. Grimorium Verum
10. Celebrate What They Fear
11. Chains Of Death (Death SS cover)

Het Italiaanse Abysmal Grief loopt al weer een aardig tijdje mee, ook hier is de band al wel eerder aan de orde geweest. Tijdens de bespreking van hun laatste full length Strange Rites Of Evil van precies een jaar geleden, maakt ik al melding van de hele serie singles, splits en EP's die de band heeft achter gelaten. Daarvan is nu een compilatie verschenen, in verschillende uitvoeringen leverbaar.

De CD Reveal Nothing die ik hier voor me heb is een onderdeel van een groter geheel, maar is ook los verkrijgbaar. Het complete pakket heet 20th Anniversary Box - Aysmal Grief bestaat dus al sinds 1996 - en bevat naast deze verzamel-CD ook nog een tape met daarop de Mors Te Audit demo uit 1999. Buiten deze muzikale inhoud bevat de box ook een pin, poster, t-shirt en nog wat prullaria. Leuk voor de verzamelaar natuurlijk!

De muziek op de CD bestaat dus uit een verzameling van nummers die - op opener Cursed Be The Rite na, dat is een nieuw nummer - eerder verschenen via EP's singles en splitbijdragen. Achtereenvolgens komen voorbij: de twee tracks van de Exsequia Occulta single (2000), de twee tracks van de Hearse single (2002), twee nummers van splits uit 2004 en 2009, vervolgens opnieuw telkens de twee tracks van de The Samhain Feast EP (2009) en van de Celebrate What They Fear EP (2012).

Dit levert een prima beeld op van waar Abysmal Grief voor staat. De typisch Italiaans klinkende gothic horror doom blijkt mij wel te liggen; sowieso vind ik de combinatie van Italiaanse horror en doom een onweerstaanbare! Deze band verenigt het beste van een band als Type O Negative (dat heerlijk sinistere orgel!) met klassieke doom metal en old school horror. Ik schreef net bewust onweerstaanbaar, want ondanks het donkere en occulte imago is de muziek van deze band vaak enorm pakkend. Desalniettemin is de sfeer een beklemmende, beangstigende. Juist dat duistere, ietwat smerige sfeertje spreekt mij zo aan.

Ik ben zelf pas laat in aanraking gekomen met Abysmal Grief, dus deze compilatie komt mij eigenlijk wel goed uit. Het laat een fraaie bloemlezing horen van de band's muziek over een tijdspanne van een paar jaar. Dat er dan een bonus bij staat van een nieuw nummer is alleen maar meegenomen. De standvastigheid van de band omtrent hun stijl, aanpak, aankleding en thematiek, dwars door alle trends heen, vind ik uitermate positief. De productie blijft ook altijd een beetje oubollig, wat gruizig; hetgeen de wat bedompte sfeer natuurlijk alleen maar ten goede komt. Ik zou zeggen: ga zo door. Ik kijk uit naar een nieuw album, want Cursed Be The Rite smaakt naar meer.

Lord Alastair - Bass

Lord of Fog - Drums

Regen Graves - Guitars, Drums

Labes C. Necrothytus - Keyboards, Vocals