Loading...

Abysmal Grief / Runes Order - Split

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-07-2015

Tracklist

1. Abysmal Grief - Hymn of the Afterlife (14:34)
2. Runes Order - Snuff the Nun (18:04)
Act I : Join The Convent
Act II : Snuff The Nun
Act III : The Witch Nun
Act IV : Electroshock Torture
Act V : Pray !

Abysmal Grief is een erkende grootmacht in de Italiaanse dark, horror/occulte, epische doom-scene. De band bestaat al sinds 1996, en hoewel de discografie pas drie full lengths bevat verschijnen er regelmatig nieuwe nummers in de vorm van EP's en splitbijdragen. Zo laat de band ook dit jaar weer van zich horen, deze keer in samenwerking met landgenoot Runes Order, een dark ambient project dat al sinds 1992 bestierd wordt door Claudio Dondo. Ze zijn elk met een nummer vertegenwoordigd op deze split-EP die via Italian Doom Metal Records aan de man wordt gebracht.

Abysmal Grief is altijd al gekend om z'n macabere en occulte sfeer, met een voorname plaats voor de toetsen en experimentele vocalen binnen het totaalgeluid. Het lijkt wel of de band zich hier een beetje heeft aangepast aan (de muziek van) de andere act op deze split, want zo esoterisch, ambient en mantrisch als op Hymn of the Afterlife klonk de band eigenlijk nog maar zelden. Qua thema is de band al jaren stijlvast: de hang naar het occulte en de onderwereld komt ook hier weer goed naar voren.

De uitgesponnen compositie Hymn of the Afterlife is een langgerekte, ambiente hymne waarin de toon wordt gezet door het (kerk)orgel, koorzang en klokgelui, alvorens het nummer via trage trommelslagen op gang wordt getrokken. Er is veel ruimte voor synths en effecten, maar ook de bas wordt nadrukkelijk ingezet, samen met de aanhoudende, kerkelijk klinkende koorzang. Die overigens bij vlagen wel heel bevreemdend klinkt. Dat de sfeer uiterst macaber is lijkt me een understatement; dit is best een experimenteel nummer, zeker voor Abysmal Grief-begrippen.

Runes Order is feitelijk het eenmansproject van Claudio Dondo, waar ik tot nu toe nog nooit van gehoord had. De basis van zijn muziek is te benoemen als donkere ambient, waarin elementen worden verwerkt uit onder anderen neofolk, krautrock, electronische en industrial muziek, en filmscores. Het zal niet verbazen dat zijn/hun bijdrage Snuff the Nun bestaat uit een epische track, die in vijf hoofdstukken een donker verhaal vertelt. De muzikale invulling is sober, bij vlagen wat minimalistisch, maar constant zeer sfeervol.

Zoals ik verwacht had doet de muziek behoorlijk electronisch aan, en wordt er bescheiden gebruik gemaakt van 'naturel' of 'organisch' instrumentarium. Ook de vocalen zitten vol effecten, waarmee uiteraard wel een donkere sfeer bereikt wordt. En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Het klinkt nog het meest alsof hier een of ander macaber ritueel wordt uitgevoerd; daar zou dit een goede soundtrack bij zijn.

Abysmal Grief

Regen Graves - Guitars, Synths

Labes C.Necrothytus - Vocals, Keyboards, Flute

Lord Alastair - Bass

Lord of Fog - Drums

Francesca Queirolo - Vocals

Runes Order

Claudio Dondo - Electronics, Organ, Guitar, Mellotron, Effects

Alex De Siena - Vocals, Electronics, Percussion