Loading...

Acheron - The Rites of the Black Mass

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-03-2018

Tracklist

01. Intro 1
02. To Thee We Confess
03. intro 2
04. Thou Art Lord
05. intro 3
06. Ave Satanas
07. intro 4
08. Summoning the Master
09. intro 5
10. One With Darkness
11. Intro 6
12. Prayer of Hell
13. intro 7
14. Unholy Praises
15. intro 8
16. Cursed nazarene
17. intro 9
18. The Enochian Key
19. intro 10
20. Let Us Depart
21. To Thee We Confess (bonus)
22. Ave Satanas (bonus)

Acheron is opgericht in 1988 door zanger, bassist, componist Vincent Crowley. Na een drietal demo's kwam de band in 1992 met debuutalbum The Rites Of The Black Mass, dat hen al vrij snel een cultstatus opleverde. Het album werd opgenomen in de befaamde Morrisound Studio's met de al even bekende Scott Burns (Death, Atheist, Deicide, Cannibal Corpse, Malevolent Creation, Obituary, Sepultura en nog zo veel anderen).

Die cultstatus werd mogelijk niet alleen verkregen vanwege de nadrukkelijk occulte of zelfs satanische thematiek die werd gevoerd, maar ook vanwege het gegeven dat bandopperhoofd Crowley (what's in a name?) priester was van de Church of Satan. The Rites Of The Black Mass is dan ook precies dat wat de titel belooft: er staan tien satanische voordrachten op, die elk worden ingeleid door duistere en satanische intro’s, ingesproken door "Magus Peter H. Gilmore, High Priest of the Church of Satan", ofwel de hogepriester van de satanische kerk zelve. Overigens nam Crowley na de dood (in 1997) van de oprichter van de kerk, Anton Szandor LaVey, ontslag als priester.

Ondanks de genoemde top-notch productie-mogelijkheden klinkt The Rites Of The Black Mass nog behoorlijk underground en rauw, misschien zelfs Morrisound-onwaardig. Ik vind zelf dat wat meer primitieve geluid een pre, juist vanwege de thematische achtergrond. De sfeer wordt er een stuk donkerder door, hetgeen het luister-plezier en -gevoel verhoogt. De ouderwetse death metal klinkt hier oprecht primitief en smerig, dat mag ik wel. In combinatie met de duistere intro's ontstaat een echt onheilspellende sfeer. In de geest van de tijd was dit dan ook echt een voortreffelijk album, dat z'n doel zeker niet miste.

Uiteraard is deze heruitgave volledig opnieuw gemasterd door Tom Palms (Phlebotomized). Het artwork en het bijbehorende boekje zijn helemaal in ere hersteld, en die laatste bevat de onmisbare liner-notes, in dit geval van Wannes Gubbels (Pentacle, Asphyx, Soulburn) met zelfs een interviewtje met bandleider Vincent Crowley. Als bonus zijn de twee tracks To Thee We Confess en Ave Satanas van de 'promo 1990' toegevoegd. Zowaar weer een compleet pakket dus; en een aanrader voor wie het origineel niet kent of misschien al weer een beetje vergeten was (ja, ik dus ook).

Pete Slate - Guitars

Vincent Crowley - Vocals, Bass

James Strauss - Drums