Loading...

Acid King - Live At Roadburn 2011

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-06-2022

Tracklist

01. Busse Wood
02. 2 Wheel Nation
03. Silent Circle
04. On to Everafter
05. Coming Down from Space
06. Electric Machine
07. Sunshine and Sorrow

Acid King is opgericht in 1993 in San Francisco, in 1995 debuteerde het trio met Zoroaster, waarna nog dire langspelers zouden volgen In hun inmiddels bijna dertigjarige bestaan ​​heeft het Bay Area-trio talloze triomfen en verschillende verliezen onderweg meegemaakt. Aangevoerd door gitariste en zangeres Lori Steinberg, verwierf het trio al snel een reputatie in de stonerscene vanwege hun zware low-end sound, hun ruimtelijke atmosfeer en Lori's kenmerkende vocale aanpak. Hun album uit 2015, Middle of Nowhere Center of Everywhere, zag de band weer opduiken na bijna een decennium weg van de studio vanwege wijzigingen in de line-up, en kreeg veel lovende kritieken.

Live At Roadburn 2011 is het eerste live-album van de band en documenteert het roemruchte optreden van Acid King op Roadburn Festival 2011 in Nederland. Gemixt door Billy Anderson, gemasterd door Justin Weis en met het artwork van Richard Schouten gebaseerd op de originele posterkunst van de show van 2011, vangt het album het logge, bluesy en groovy geluid van de band uitstekend, en kan de luisteraar echt terug in de tijd naar 2011 brengen, alsof je weer op de eerste rij staat. Bizar genoeg is deze live-registratie pas mijn kennismaking met deze band....

De set wordt geopend met het bijna zeven minuten durende, krachtige instrumentale nummer Busse Wood, destijds afsluiter van het gelijknamige album. Het is vooral de donderende baslijn die hypnotiserend in je oren blijft zoemen, een heerlijke ervaring. Vervolgens barst het trio los met 2 Wheel Nation, een vlotter, groovend nummer. Hier is de bezwerende werking weggelegd voor de sinistere gitaarlijnen van Lori, zeker in combinatie met de nog altijd buzzende basgitaar. Met Silent Circle wordt een heuse doom-groove neergelegd, log en slepend. De vocale voordracht valt hierbij een beetje uit de toon, dat is wel even wennen. On to Everafter trekt die logge lijn op aangename wijze door.

Coming Down From Space doet z'n naam eer aan, en is dus niet alleen qua titel een ruimtelijk nummer. Dit is wel het meest psychedelische nummer van deze set. Daarna gaat het verder op de zware, doomy tour met Electric Machine. Het is bij dit soort nummers dat de schatplichtigheid aan de oude meesters van Black Sabbath nooit ver weg is; inclusief tempowisselingen. De lange afsluiter Sunshine And Sorrow zet uitstekend de sfeer neer die bij een concert als dit hoort, ook weer een heerlijk loom nummer, minder heavy, wel weer pakkend.

Ik vind het wel geinig om met een band kennis te maken via een live-album, dat is weer eens wat anders. Ik ben blij met deze kennismaking, deze mix van stoner en doom ligt mij heel goed. Ik ga dan ook zeker op zoek naar meer materiaal van Acid King!

Lori Steinberg - zang, gitaar

Joey Osbourne - drums

Mark Lamb - basgitaar