Loading...

Adversvm - Vama Marga

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-10-2023

Tracklist

01. Exordium
02. Emanation
03. Sinistrum
04. Parinama
05. Feind
06. Antisphere
07. V.O.A.D
08. Retrograde
09. Vindex
10. Mölingssken

De Duitse doom metalband Adversvm werd in 2015 opgericht door Sascha Borchard. Door de jaren heen en gedurende drie albums heeft hun muziek zich ontwikkeld van traditionele funeral doom naar een mengvorm met death metal. Hun debuut full-length Aion Sitra Ahra (2018) werd precies volgens het oorspronkelijke idee gerealiseerd. Morbide, sinister en vijandiger dan het gebruikelijke funeral doom metal-geluid. Het tweede album Dysangelion (2019) leidde tot een nieuwe deal met Moribund Records en ontvouwde een meer divers geluid.

In de zomer van 2023 keert Adversvm terug met hun derde album Vama Marga, hun meest dynamische hybride van doom en death metal tot nu toe, en mijn kennismaking met deze band. Een belangrijke rol in de ontwikkeling van het bandgeluid is weggelegd voor Don Zaros (die enige bekendheid geniet van Evoken) als de nieuwe en vaste toetsenist van de band. Ook heeft de band een nieuwe drummer in de persoon van Jörg Uken, die we natuurlijk vooral kennen als studio-eigenaar en technicus.

Na het ambient intro Exordium barst Emanation los met een zware riff en dito trommelslagen. De rauw-hese grunt die na enkele momenten invalt past hier perfect bij, en vormt een prima tegenwicht ten opzichte van de melodieuze lijntjes van keyboards en leadgitaar. De sfeer is onheilspellend, vooral vanwege de enorme traagheid waarin het nummer voorbij sleept. Prachtig! Deze muziek voelt bijna aan als een soundscape: alle elementen zijn zo op elkaar afgestemd dat het lijkt alsof een eenvormige laag aan geluid is ontstaan, en de afzonderlijke delen er niet toe doen.

Niets is natuurlijk minder waar: deze afstemming vergt ervaring in schrijverschap en ervaring van de muzikanten om dit zo uit te voeren. Er zijn vast mensen die dit saai zouden vinden, maar ik laat me gewillig meevoeren met de lome maar toch intense muziek. Omgeven door en afgewisseld met kortere sfeerstukjes zijn het de ware, slepende doom-epossen die de show stelen. Feind en Vindex onderga ik met groots genot, waarbij subtiele momenten van afwisseling (een tempo-wisseling, een koppig opduikende keyboard-lead, een dissonant gitaarlijntje) me bij de les houden.

Zonder aanwijsbaar tot grote hoogten te stijgen ervaar ik Vama Marga als een prachtig album. Alles klopt hier voor de liefhebber van esoterische doom. Pakkend zonder echt spannend te zijn, eerder ontspannend dankzij een uitgekiende samenstelling en uitvoering.

Sascha Borchard - Guitars, Bass, Vocals

Fabian Guschlbauer - Guitars

Jörg Uken - Drums

Don Zaros - Keyboards