Loading...

Akiavel - Væ Victis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-05-2021

Tracklist

01. Frozen Beauties
02. Bind Torture Kill
03. Zombie
04. Needles From Hell
05. Comrade
06. Medium
07. The Lady of Death
08. Pentagram Tattoo
09. Mommy I'm Capable
10. Matrimonial Advertisements

In 2018 kwamen zangeres Auré, gitarist Chris, drummer Butch en bassist Jay samen om een ​​geluid te creëren dat duidelijk modern was, maar met waardering voor de old school death metal legendes uit de jaren '80 en begin '90. Het duurde niet lang voordat de chemie tussen dit kwartet de massa wist te bereiken: Akiavel was geboren. Nog in december van dat jaar bracht de band hun eerste, titelloze EP uit. Het debuutalbum V was een snelle opvolger, uitgebracht in februari 2020. Nummers als My Lazy Doll of The Witness zetten de band goed op de kaart, samen met aansprekende optredens.

En nu, slechts een jaar later, is Akiavel al weer terug met de opvolger: Væ Victis. Dit conceptalbum duikt in de donkerste krochten van de menselijke psyche. Akiavel ontwikkelt hun geluid verder en kiest een meer radicale benadering van hun muzikale insteek, waarbij de luisteraar wordt verteerd met duizelingwekkende maalstromen van chaos. Væ Victis belichaamt letterlijk het woord 'death, met zinderende gitaren, dreunende drums en vernietigende zang die culmineert in een robuuste, maar toch melodieuze death metalplaat.

Zelf zegt het Franse kwartet te zijn geïnspireerd door bands als Morbid Angel, Deicide, Obituary, Cannibal Corpse, Testament en Gojira. In de praktijk levert dat het bekende amalgaam op van groove, thrash, en old school death metal, met een stevig pak aan melodieuze riffs, sterke ritmiek en lichte hard- / metal-core-invloeden. Een pre is in dit geval de dynamische stem van frontvrouwe Auré - The Lady Of Death zou niet alleen een goede bijnaam zijn voor de zangeres van dienst, maar laat juist ook cleane zang horen.

De genoemde invloeden ten spijt mis ik daarin wel de typische melodeath-touch, die Akiavel ook absoluut in hun muziek naar voren laat komen. Een naam als Arch Enemy is daarbij onoverkomelijk - tja, die zangeres he. Opener en eerste single / video Frozen Beauties etaleert al direct de meeste van deze elementen. Opzwepende ritmes van de drums en zowel afwisselende gitaar- als zangpartijen worden over de luisteraar uitgestort. Voor een dame krijst en grunt Auré er zeer overtuigend op los, zwaar (letterlijk!) ondersteund door het drietal vakbekwame instrumentalisten. Het pluspunt vind ik dan dat het dus hoorbaar niet uitmaakt dat hier een vrouw voor de vocalen zorgt, zij houdt zich uitstekend staande binnen het muzikale geweld.

Needles From Hell is ook een goed voorbeeld van waar Akiavel voor staat: een gelaagd nummer waarin veel wordt gespeeld in het middentempo, waarbij de dreiging van een brute oprisping constant nabij is, en ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Sowieso heeft Akiavel er wel een handje van om korte, felle blasts op het juiste moment in te zetten. Blind Torture Kill laat duidelijk naar voren komen hoe goed er met verschillende tempo's gespeeld wordt; het middentempo lijkt overheersend, maar wordt stiekem vaak doorsneden door felle blasts en stiekem verspringende ritmes.

Okay, Akiavel is misschien niet de nieuwe melodeath-sensatie, maar zet dit genre wel helemaal naar eigen, en eigentijdse hand. Hier wordt het een moderne, strakke metalvorm met de nodige afwisseling, een sporadische maar welgemikte portie groove, net zo goed als een fikse dosis agressie. De death metal van de jaren '90 wordt een beetje naar het nu gebracht als het ware.

Jay - Bass

Butch - Drums

Chris - Guitars

Auré - Vocals