Loading...

Alestorm - Live In Tilburg

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-07-2021

Tracklist

01. Intro
02. Keelhauled
03. Alestorm
04. Magnetic North
05. Mexico
06. Over the Seas
07. The Sunk'n Norwegian
08. No Grave But The Sea
09. Nancy the Tavern Wench
10. Rumpelkombo
11. 1741 (The Battle of Cartagena)
12. Drunken Sailor
13. Hangover
14. Pegleg Potion
15. Bar ünd Imbiss
16. Captain Morgan`s Revenge
17. Shipwrecked
18. Drink
19. Wolves of the Sea
20. Fucked with an Anchor

All Aboard!

's Werelds favoriete Pirate Metal Drinking Crew, Alestorm, neemt je mee op een wilde, natte rit over de zeven zeeën op hun nieuwe live-album: Live in Tilburg (van een optreden uit 2019). Vanaf de allereerste seconden van het energieke Keelhauled is het glashelder dat Alestorm - onder aanvoering van kapitein Christopher Bowes, die overigens een blauwe maandag in die stad gewoond heeft - op het podium een creatieve liveband en goed geoliede machine is. In combinatie met een drieduizend-koppig publiek levert dat een enorm energieke sfeer op, waar ook de band zelf zeer wel bij vaart.

Ik heb me bij gelegenheid van het bespreken van een paar studio-albums van Alestorm, niet altijd even positief over de band's muziek uitgelaten. Ik heb de band ook al een aantal keer live mogen zien, en dat is toch hele andere koek. Hoewel ik me er niet blindelings in heb gestort, durf ik het hoge feestgehalte van de optredens wel te bevestigen. Op het podium komt Alestorm het best tot z'n recht, dat bewijst Live In Tilburg opnieuw. Weliswaar heb ik via mijn promo niet de beschikking over het beeldmateriaal, maar ook in audio-only spat het feestgedruis er van af. Voor de echte liefhebbers is deze live-registratie beschikbaar in een houten kist, met daarin de CD plus DVD, een mediaboek en een 7-inch vinyl-schijfje, met twee nieuwe akoestische coversongs. Later zal me blijken dat dit optreden ook 'gewoon' op youtube staat.

Opgeleukt met veel tierlantijntjes (accordeon en viool bijvoorbeeld, voornamelijk uit de keyboards getoverd) is de folklore-power metal enorm catchy, en daarmee uit duizenden herkenbaar. Wat in elk geval voor Alestorm spreekt is dat ze een eigen geluid hebben. Dat is wat anders als een eigen stijl, want de muziek die de olijke Britten ten gehore brengen is een vrij eenvoudige mix van (power) metal en folkloristische deuntjes.

De band's ongeëvenaarde energie vindt zijn weg naar de bekende feestnummers als Mexico, Alestorm, (de Taio Cruz-cover) Hangover, The Sunk'n Norwegian en natuurlijk Fucked With An Anchor. Naast de oren - de muziek - dien je toch ook de andere zintuigen goed de kost te geven, want natuurlijk mogen ieders favoriete gigantische opblaasbare rubberen eendje en heel veel alcohol niet ontbreken tijden een show van Alestorm. Het geluid wordt in goede banen geleid door de band's vaste producer Lasse Lammert, dus ook op dat gebied valt er echt niks te klagen.

Mocht je nog niet zo bekend zijn met Alestorm (bestaat dat wel?), dan raad ik deze live-registratie aan als goed instapmoment. Voor de liefhebber van het betere piraten-meezingplezier is Live In Tilburg een must-have.

Christopher Bowes - vocals, keytar

Gareth Murdock - bass guitar

Máté Bodor - guitar

Peter Alcorn - drums

Elliot Vernon - keyboard