Loading...

Alkerdeel / Nihill - The Abyss Stares Back #4

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-01-2015

Tracklist

Alkerdeel
01. SHSRR
Nihill
02. Serve in Slavery and Thralldom

The Abyss Stares Back (vrij naar Nietzsche) is een serie van vijf gelimiteerde split lp's voorzien van speciaal artwork die door het Belgische Hypertension Records op de markt geslingerd wordt. Muzikale overeenkomst is dat alle aanwezige bands zich bewegen in een richting die ergens nog met sludge te maken heeft, maar daarbinnen de eigen grenzen verkent. De eerste twee delen (met op deel 1 Amenra en VVOVNDS, en op deel 2 Primitive Man en Hessian) zijn helaas aan ons voorbij gegaan. We pakten in november vorig jaar de draad op met het derde deel, waarop SardoniS en Drums Are For Parades acte de presence geven. Op 1 december verscheen nummer vier in de reeks, waarop Alkerdeel en Nihill elk met een titel vertegenwoordigd zijn.

Alkerdeel doet op z'n bijdrage SHSRR gewoon waar het goed in is: het spelen van rauwe, knarsende sludgy black metal. Met schier eindeloze herhalingen van riffs en distortte gitaarlijnen en drumpatronen lijkt er weinig spannends aan de hand. Lijkt, want onderhuids gebeurt er natuurlijk van alles. De bijna dronerige aanpak wordt versterkt door een subtiel baslijntje onderlangs, waardoor er toch een zekere mate van spanning wordt opgebouwd. Die spanning mondt uiteindelijk uit in een wervelende old school black metaltrack, waar de hysterische krijsvocalen de hoofdrol voor zich opeisen.

Het Nederlandse Nihill gooit het daarna over een stuk minder subtiele boeg. Voorzien van een monotone drumcomputer en gruizige snarengeluiden zijn het ook hier rauwe, krijsende vocalen die de voornamelijk naargeestige sfeer neerzetten. Serve in Slavery and Thralldom doet in zo'n 14 minuten tijd z'n best om een zodanig apocalyptisch wereldbeeld te creëren waar zelfs de grootste optimist uiteindelijk z'n meerdere in moet erkennen. Op dit deel dus de nadruk op black metal, hoe dan ook is de muziek zeker net zo smerig en vooral compromisloos als op de voorgaande.

Ik vraag me overigens af of de serie nog een vervolg krijgt. Want de hier nu besproken delen 3 en 4 waren oorspronkelijk bedoeld als de delen 4 en 5. Het derde deel met Mathieu Vandekerckhove (Amenra, Syndrome) en Scott Kelly (Neurosis) is nog altijd niet verschenen. Ik hoop toch eigenlijk wel dat deze krachtenbundeling van creatieve vrije geesten en muzikale breinen op laagdrempelige producten gehandhaafd blijft.

Alkerdeel

Nieke - drums

Rik Martens "Pui" - gitaar

Pede - zang

Steven Van Cauwenbergh "QW" - bas

Nihill

Michiel Eikenaar - zang