Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

All Else Fails - The False Sanctuary

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-12-2018

Tracklist

1. A Dream of Names
2. Wolves
3. Thrice Broken
4. The Pause
5. Love In The Gloom
6. Bones [2015 Demo Version]
7. The Forever Lie [2015 Demo Version]

Afkomstig uit Edmonton, Alberta, Canada, maakt All Else Fails al naam sinds 2006. In het twaalfjarige bestaan hebben ze tot nu toe drie EP's, drie langspelers en een live-dvd uitgebracht. Een aantal daarvan is door de jaren heen hier ook al besproken geweest, dus de band is zeker niet nieuw voor me.

Hun meest recente werkstukje heet The False Sanctuary, verscheen eerder deze maand, en is eigenlijk te beschouwen als een tussendoortje. The False Sanctuary bevat twee nieuwe nummers speciaal voor dit album opgenomen, en bestaat daarnaast uit een vijftal B-kantjes van hun voorlaatste album The Forever Lie uit 2017, die nooit eerder digitaal zijn uitgebracht. Daarvan zijn dan weer drie nummers resterend van de opname-sessies van destijds, en twee tracks die al uit een eerder stadium stammen Waaronder het titelnummer).

De muziek die All Else Fails voortbrengt behoort weliswaar niet tot mijn favoriete genre, metalcore, maar de kwaliteiten van de Canadezen staan wat mij betreft buiten kijf. Onder aanvoering van bandopperhoofd Barrett Klesko weet de band telkens een behoorlijk eigen draai te geven aan de traditionele klanken van het genre. Vergelijkingen zijn volgens henzelf te maken met bands als Killswitch Engage, In Flames, Alexisonfire, Architects, Trivium en Of Mice & Men; daar heb ik niks aan toe te voegen.

Wanneer het album begint met A Dream of Names word ik er weer aan herinnerd hoe lekker donker de metal van All Else Fails ook al weer is. De geijkte melodieën worden vergezeld door eigenzinnige riffs, die, samen met het brullende stemgeluid van Klesko, wel mogen worden gezien als het handelsmerk van deze band. Daarnaast zorgen sporadische synthesizer-lijntjes en samples van gesproken woorden voor een verdere invulling, en vooral die donkere atmosfeer. Ondanks dat ook gebruik gemaakt wordt van cleane vocalen en melodieuze, pakkende refreinen, wordt het bij deze band nooit te cheesy; daar waar ik bij veel metalcore-bands op af knap.

Wie All Else Fails al kent kan de nieuweling met een gerust hart aanschaffen. Als kennismaking is The False Sanctuary echter ook prima geschikt, de muziek geeft een goed beeld van waar de band de laatste paar jaar mee bezig is. Het laat wat mij betreft vooral horen dat de band staat voor kwaliteit.

Barrett Klesko - Vocals, Guitar, Programming

Mike Sands - Guitar

Cody Lee - Bass, Vocals

Nelson Collins-Lee - Drums