Loading...

All Else Fails - The Incident at Black Lake

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-12-2022

Tracklist

01. I, Defiler
02. Devour the Sun
03. Flesh Excess Wealth
04. Crystal Mountain [Death cover]

Afkomstig uit Edmonton, Alberta, Canada, maakt All Else Fails al naam sinds 2006. In het twaalfjarige bestaan hebben ze tot nu toe drie EP's, drie langspelers en een live-dvd uitgebracht. Een aantal daarvan is door de jaren heen hier ook al besproken geweest, dus de band is zeker niet nieuw voor me. Hun laatste werkstukje was The False Sanctuary van precies vier jaar geleden. Ik dacht even dat ik tussentijds iets gemist had, maar nee hoor, de opvolger The Incident At Black Lake heeft gewoon vier jaar op zich laten wachten.

De afgelopen twee jaar heeft de band hard gewerkt aan het schrijven van deze nieuwe EP. Hierop keert de band terug naar hun doe-het-zelf-roots door bewust afstand te doen van hun sociale media, en hun energie te richten op het bijdragen aan hun lokale metalscene, door een directe persoonlijke band met hun fans en volgers op te bouwen, in overeenstemming met een humanistische filosofie te leven en een cultuur van steun tussen kunstenaars.

The Incident At Black Lake is een zeer persoonlijke, brutaal eerlijke en verbluffend complexe kijk op de realiteits-verbuigende mentale strijd van zanger en oprichter, Barrett Klesko. Dit album is dan ook enorm donker, zowel muzikaal als tekstueel. De bedoeling van de maker was om geluiden te creëren die overbrachten hoe vervormd de wereld om hem heen aanvoelde. Hij probeerde de muziek te gebruiken om de innerlijke onrust te verminderen. Luister maar eens naar de prachtig opgebouwde compositie Devour The Sun, die in ruim acht minuten verschillende stadia van dit proces lijkt te doorlopen. Van gevoelige, intieme passages tot rauwe beukstukken, hier gebeurt veel moois. En het laat heel goed horen hoeveel pracht en elegantie er in duisternis kunnen voorkomen.

Dan mag ik opener I, Defiler natuurlijk niet overslaan. Een filmisch intro neemt toe in intensiteit totdat de hel losbarst op het demente geschreeuw van Barrett, terwijl Coco Lee pure groove in het geluid brengt met zijn laag-gestemde, metaalachtige bas. Dit resulteert in klassieke metalcore die afwisselt tussen pure woestheid en melodieuze, bijna etherische momenten, allemaal gekruid door de symfonische deathcore-elementen op de achtergrond. Flesh Excess Health is een gelaagde, gedetailleerde aria, die door de twee gitaristen van vurige riffs en leads worden voorzien. De swingende ritmesectie dwingt je bijna tot constant meedeinen met het hoofd.

Afsluiter is de Death-cover Crystal Mountain, dat All Else Fails naar eigen hand probeert te zetten door het toevoegen van core-effecten, waarbij vooral de achtergrond-geluiden een eigen touch geven. Binnen het oeuvre van de band is deze nieuwe EP niet opzienbarend, wel valt het me op hoe hoog de kwaliteit is die het Canadese kwartet door de jaren heen blijft bieden. Ook op dit zeer persoonlijke The Incident At Black Lake mag de band weer trots zijn!

Barrett Klesko - Vocals, Guitar

John Saturley - Guitar

Coco Lee - Bass, Vocals

Nelson Collins-Lee - Drums