Loading...

All Pigs Must Die - Hostage Animal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-12-2017

Tracklist

01. Hostage Animal
02. A Caustic Vision
03. Meditation Of Violence
04. Slave Morality
05. End Without End
06. Blood Wet Teeth
07. Moral Purge
08. Cruelty Incarnate
09. The Whip
10. Heathen Reign

All Pigs Must Die, een bijzondere bandnaam, voor wat zal blijken ook wel een vrij aparte band te zijn. Overigens blijkt die naam afkomstig te zijn van een album van de band Death In June. De band blijkt al opgericht in 2009, en heeft in de vier eerste jaren van het bestaan twee EP's en twee full lengths uitgebracht. Daarna was het op platengebied vier jaar stil voor Hostage Animal eind oktober van dit jaar verscheen; het is mijn kennismaking met deze band.

De muziek van All Pigs Must Die zou wel eens tot verwarring kunnen lijden, want die schiet qua genres allerlei kanten op. Van het buzzsaw-gitaargeluid van de (Zweedse) old school death metal via crust- en punkgeluiden tot hardcore en noise-elementen enerzijds en slepende sludge-fragmenten anderzijds. Denk - indien mogelijk - aan een mix van HM-2 gedreven gitaarriffs en Gothenburg melodeath, vermengd met hardcore en chaos. Zo klinken nummers als Hostage Animal, A Caustic Vision en Meditation Of Violence.

Het eerste trio nummers wordt er in een moordend tempo uit gegooid volgens bovengenoemde beschrijving, voordat met slopende tracks als Slave Morality en End Without End gevoelig gas wordt terug genomen. Deze nummers zijn echter niet minder hard of rauw, maar juist allesverwoestend traag en zwaar. Het is een wisselwerking die All Pigs Must Die stug volhoudt, waardoor als het ware een tweedeling ontstaat, en de muziek van de band niet enkelvoudig te categoriseren is. Of je zou het moeten houden bij herrie, maar dat vind ik dan weer te simpel.

Het valt me wel op dat diverse invalshoeken zelden worden gecombineerd binnen een enkel nummer. Het is eigenlijk altijd alleen maar of old school death/crust, of hardcore/punk, of sludge. Dat maakt Hostage Animal ook een lastige luisterplaat in mijn beleving. Ik zou graag wat meer samenhang willen horen, dat zou de homogeniteit op dit album goed doen. Nu vind ik sommige nummers wel ok, andere juist weer niet, terwijl ik geen idee heb hoe ik het als geheel moet waarderen. De heren zijn vooral erg boos, zo veel is me wel duidelijk.

Ik heb inmiddels begrepen dat de diverse heren muzikanten al de nodige ervaring hebben opgedaan in uiteenlopende bands (Bloodhorse, Beyond the Sixth Seal, Converge, The Hope Conspiracy) hetgeen de brede aanpak zou kunnen verklaren. Voor mij is All Pigs Must Die het nog even niet, al hoor ik zeker interessante dingen voorbij komen.

Kevin Baker - vocals

Ben Koller - drums

Adam Wentworth - guitars

Matt Woods - bass

Brian Izzi - guitars