Loading...

Almach - Battle of Tours

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-01-2021

Tracklist

01. Abdul Rahman Al Ghafiqi (أبو سعيد عبد الرحمن بن عبد الله الغافقي‎)
02. Battle Of Tours (معركة بلاط الشهداء)
03. Blood Brother (دم الأخ)
04. Temple Of Old Gods (معبد الآلهة القديمة)
05. Sons Of Umayya (الأمويون)
06. Yamrā

De grote gevechten in de historie van de mensheid zullen waarschijnlijk nog lange tijd metalbands blijven fascineren en inspireren. Almachs debuutalbum Battle of Tours volgt dan ook een lange traditie. Op het eerste gezicht lijken thema, albumhoes en albumtitel op geen enkele manier bijzonder of uitzonderlijk. Bij nader inzien zien de zaken er echter een beetje anders uit.

De Slag bij Tours vond plaats op 10 oktober 732 in het huidige Frankrijk tussen Frankische troepen onder Karel Martel en moslimkrachten onder leiding van Abdul Rahman Al Ghafiqi. De Frankische strijdkrachten wonnen, de Arabieren trokken zich terug, om nooit meer terug te keren. Volgens talrijke historici was dit een van de belangrijkste keerpunten in de Europese geschiedenis. Als de Franken zouden hebben verloren, dan hadden de Arabische legers hoogstwaarschijnlijk het hele continent overgenomen. In plaats van de Bijbel zou de Koran in Oxford onderwezen zijn.

Deze historische strijd tussen het Oosten en het Westen, die waarschijnlijk heeft bijgedragen aan het leggen van de basis voor de voortdurende dominantie van de laatste, vormt de thematische basis van het hier te bespreken album. Als albumhoes dient de beroemdste afbeelding van de strijd, gemaakt door Charles de Steuben in 1837 en tentoongesteld in het Paleis van Versailles. Het toont een geromantiseerde versie van de twee hoofdpersonages die met elkaar vechten - wat ze overigens in werkelijkheid waarschijnlijk nooit hebben gedaan.

Het album begint met een nummer dat vernoemd is naar de moslimcommandant, Abdul Rahman Al Ghafiqi. Deze track laat zich beluisteren als een (te) lang intro, eerder een soundscape, voornamelijk gecreëerd door keyboards en percussie, en doet nog het meest denken aan een filmscore. Details zijn er met vogelgekrijs en nauwelijks hoorbare, raspende zang. De overheersende atmosfeer is er een van naderend onheil. Al zal dat eigenlijk voor alle zes nummers zo blijken te zijn. De keyboards zorgen voor melodie, en de drums, soms galopperend, soms dubbel getrapt, drijven het verhaal vooruit.

Het tweede nummer, Battle of Tours, begint met gevechtsgeluiden. Je hoort mannen schreeuwen, juichen, grommen, maar ook het gekletter van sabels, en in de verte het gehinnik van paarden. Dit wordt snel gevolgd door doom-beladen keyboardgeluiden die al snel worden vergezeld door treurige vrouwelijke vocalen. Een Arabisch klinkend snaarinstrument legt een verbinding met het Midden-Oosten, evenals Arabisch klinkende melodieën die op fluiten worden gespeeld. Tegelijkertijd ratelt ook de basdrum vaardig voort, hetgeen een behoorlijk dubbelzinnig effect geeft. Dit stramien wordt in de overige vier nummers doorgetrokken: de paradox tussen midden-oosterse klanken en een basis van geraffineerd uitgevoerde schimmen van oorspronkelijke black metal wordt goed uitgebuit.

Almach claimt uit Afghanistan afkomstig te zijn, maar de bandleden zijn anoniem. Evengoed klinkt de oosters-getinte atmosferische aanpak zeer authentiek, en is de eigenlijke metal-bijdrage vrij miniem en basaal. Dit album wekt bij mij vooral nieuwsgierigheid op, want dit luister echt prima weg. Inmiddels heeft Almach ook al een tweede album uit; hopelijk beantwoord dat wat vragen....