Loading...

Alvenrad - Veluws IJzer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-11-2022

Tracklist

01. De Stuwwal
02. De Vliegden
03. Roodwild
04. De Marke
05. Veluws IJzer
06. Sagenrijk
07. De Gevallen Veluwenaar
08. De Verborgen Beek (toegift)
09. Veluws IJzer (orkestraal)

Skaldische metal van de Veluwe

Alvenrad heb ik vanaf den beginne gevolgd, met dank aan de (gast-)muzikanten die daar aan verbonden waren. Opgericht in 2011 is het gezelschap rond de basisleden Jasper Strik en Mark Kwint (die zich tegenwoordig Bertszoon noemt) na Habitat (april 2014) en Heer (december 2017) toe aan album nummer drie: Veluws IJzer. Dit is tevens de primeur voor hun eigen label Luidheim.

Het nieuwe album is een eerbetoon aan de natuur, geschiedenis en folklore van een van de grootste laagland bosgebieden van West-Europa, de Veluwe. Conceptueel puttend uit het ijzer dat eeuwenlang in deze morenen-heuvels werd gedolven, hebben ze hun meest doordachte werk tot nu toe gesmeed, waarbij de luisteraar wordt meegenomen op een reis over schier eindeloos heidegebied en door eenzame bossen naar het hart van de Veluwe. De releasedatum van 23 september blijkt een hele bewuste: het is een van de twee momenten per jaar waarop dag en nacht even lang zijn.

Verhalen over middeleeuwse metallurgie, dorre heidevelden, de hertensleur, een rijk van sagen, strijd om het bestaan ​​en het mythische oorsprongsverhaal van de Veluwe zijn verweven met Germaanse alliteratie in de teksten, het lokale dialect en volksmuziek uit Nederland. En alles uiteraard volledig Nederlandstalig. Ik vond het in dat kader ook erg leuk om te zien hoe de volledige promo-tekst in het Nederlands is geschreven, zonder ook maar enig Anglicisme. Totdat helaas een van de laatste zinnen vermeldde dat het album ook verkrijgbaar is als gatefold LP en jewelcase CD ;-)

In de basis brengt Alvenrad tegenwoordig steeds meer zwartgeblakerde, heidense, folk metal. Daar worden - gelukkig, en ter afwisseling - invloeden aan toegevoegd die die muziek alleen nog maar interessanter maken. Orkestraties en lokale dan wel traditionele volksmuziek, zowel uit het toetsenbord als door middel van uiteenlopende gastmuzikanten (waaronder blazers en strijkers; te veel om hier even snel te benoemen), hebben daarin een voorname rol. Dat laatste geldt ook voor de diversiteit van de vocale inbreng, die varieert van cleane zang tot grimmige screams; en ook weer met toevoeging van gasten.

De Stuwwal - de albumopener - en Roodwild werden al als single en video uitgebracht, waarmee Alvenrad direct twee van hun sterkste troeven op tafel gooide. Hier horen we zo'n beetje alle aspecten voorbij komen die ik zojuist noemde - uiteraard niet willekeurig door elkaar, maar gedoseerd verpakt binnen pakkende composities. Het prijsnummer op het album is voor mij echter de epische titeltrack Veluws IJzer. Fraaie opbouw, geen seconde te lang, boeiend van de eerste tot de laatste noot.

Voorganger Heer vond ik bijna vijf jaar geleden nog een onsamenhangende verzameling van muzikale uitersten, daar is op Veluws IJzer nadrukkelijk geen sprake van. De verscheidenheid aan invloeden is nog altijd aanwezig, maar wordt nu aangewend voor goed lopende composities. Niet alleen thematisch, maar deze keer ook qua muziek is het album een geheel.

Jasper Strik - toetsen, zang

Mark Kwint - zang, gitaar

Nathanael Taekema - slagwerk

Thijs Kwint - basgitaar