Loading...

An Evening With Knives - FNR Sessions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-06-2023

Tracklist

01. Come Undone
02. Endless Night
03. On Your Own
04. Blackout
05. Levitate
06. Sacrifice
07. Drowning in Daybreak

"Where the wall of sound falls down into a sea of tranquility"

Van de nood een deugd maken gedurende de corona-periode leverde voor veel acts al een geïmproviseerde live-ervaring met bijbehorende release op. Dat bleek voor An Evening With Knives niet anders. In de Effenaar van thuisstad Eindhoven werd een live-sessie vereeuwigd die het aanzien en -horen alleszins waard blijkt. Onder de titel FNR Sessions (FNR is Effenaar neem ik aan) is op die manier niet alleen een audio- maar ook een video-album beschikbaar. Aankoop van het album geeft namelijk toegang tot live-video-opnames van elke track, plus exclusief fotomateriaal en gratis downloadbestanden.

Het album bevat zeven tracks, allemaal opgenomen terwijl de band speelt binnen een cirkel van vijftig(!) versterkers, waardoor er een ware 'wall of sound' ontstaat. Het album vangt de live-energie waar de band het meest bekend om staat, en geeft een intiem beeld van de intense geest van de drie leden. De zeven gespeelde nummers zijn afkomstig van het tot nu toe verschenen studio-materiaal van de band: de EP Fade Out (1 track) en de langspelers Serrated (het eerste en het laatste nummer, precies als op het oorspronkelijke album) en Sense Of Gravity (de overige vier titels).

Come Undone overtuigt met de vertrouwde groovende elementen, en flirt daarnaast met psychedelica. Vervolgens vind ik het grappig om te constateren dat de vier tracks van Sense Of Gravity precies in omgekeerde volgorde hier worden vertolkt zoals ze oorspronkelijk op het album stonden. En dat zorgt natuurlijk voor een hele andere dynamiek.

Endless Night staat garant voor een muur van geluid - en verrukkelijk gitaarspel. Levitate doet het al wat rustiger aan - al wordt het nooit zweverig - terwijl het langere On Your Own is te beschouwen als het echte rustpunt van de oorspronkelijke plaat. Grotendeels instrumentaal, misschien een beetje jam-achtig, voldoet deze track met z'n slepende karakter waarschijnlijk wel het meest aan het postrock-gevoel. 'Gewoon' genieten van de spanningsboog en de sfeer die wordt neergezet.

Deze twee nummers worden gescheiden middels Blackout, een slepend en licht-episch nummer, dat bedachtzaam opbouwt naar een interessante climax om uit te monden in een langzaam wegstervend einde. Het gevoel dat ik hier bij heb is iets als 'Pink Floyd meets Baroness'. Sacrifice overdondert direct vanaf het begin. Logge riffs en de oerbrul van Marco bepalen in eerste instantie voornamelijk het geluid, gaandeweg het nummer horen we wat meer instrumentale stukjes die vooral enorm atmosferisch zijn.

An Evening With Knives zorgt voor een betoverende, imposante muur van geluid, die de grenzen tussen post-metal, psychedelische rock en doom metal doet vervagen. Ze brengen een gelaagd en energiek geluid op het podium met onverwachte wendingen. Waar de muur van geluid neervalt in een zee van rust, houden ze het altijd duister, zwaar en meeslepend....

Peter van Grunsven - Bass, vocals

Jarno van Osch - Drums, samples

Marco Gelissen - Vocals, guitar