Loading...

Ancient Rites - Laguz

Gepost in Reviews door Edwynn op 02-02-2015

Tracklist

01. Golden Path To Samarkand
02. Carthago
03. Under The Sign Of Lagoz
04. Von Gott Entfernt (Bij Nacht En Ontij)
05. Apostata (Imperator Fidelis)
06. Legio V Alaudae (Fifth Larks Legion)
07. Mind Unconquered
08. Umbra Sumus (We Are Shadows)
09. Frankenland
10. Fatum (Ill Fate / Noodlot)

Ancient Rites is al ruim 25 jaar een begrip in de metalunderground. In de eerst jaren bracht men als klassiek black/death-orkest de toorn van de onderwereld naar de argeloze luisteraar. Al onderscheidde Ancient Rites zich op die vroege releases zich ook al van vele collegae met hun intrigerende en intelligente tekstuele concepten. Op het in 1996 verschenen Fatherland kreeg de band door de komst van gitaristen Erik Sprooten en Jan Yrlund een stevige melodieuze injectie waarmee ook in muzikaal opzicht de weg naar boven werd gevonden. De productiviteit is de laatste jaren behoorlijk afgenomen. Negen jaar naar het voorlaatste album Rvbicon verschijnt Laguz. Een nieuw epos vol met historische bespiegelingen van de meest constante factor van de band: Gunther Theys.

Het symfonische intro brengt je meteen in de sferen die vrijwel elk Ancient Rites-album kenmerkt. Het ‘terug-in-de-tijd’-gevoel, het gewaar worden van verdrongen culturen en beschavingen waarbinnen andere normen en waarden de dienst uitmaakten. Deze symfonische accenten verdwijnen het hele album niet meer van het strijdtoneel. Voortdurend begeleiden ze de metalen klanken van de band die naast Theys nog bestaat uit gitaristen Erik Sprooten en Domingo Smets en drummer Walter van Cortenberg.

Sterk zijn de melodieën die middels deze symfonische accenten zijn toegevoegd. Het gejaagde Apostata (Imperator Fidelis) bijvoorbeeld is ronduit bezwangerd door de onderhuidse spanningen. De verhalende vocalen van Gunther Theys moeten je wel liggen, maar volgens mij kun je vrij snel opgezogen worden door de typische Ancient Rites-sfeer die albums als Dim Carcosa en Fatherland ook al zo kenmerkten.

Laguz is een prettig weerzien met een oude bekende. Het bevat een reeks nieuwe, oude verhalen, verpakt in uitstekend verzorgde bombastische metal. Krenten uit de pap vissen, heeft geen zin. Het is een album dat een grote mate van coherentie en derhalve geen uitschieters naar boven of naar beneden kent. Welkom terug dus.

Gunther Theys - Vocals

Erik Sprooten - Guitars

Domingo Smets - Guitars

Walter Van Cortenberg - Drums