Loading...

Angrrsth - Donikąd

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-07-2021

Tracklist

01. Ciało me wklęte
02. Niebiański pogrzeb
03. Niech się zaprze samego siebie
04. A czego tu się bać?
05. Pierwszy jest strach
06. Niebyt zmyślony
07. Ostatni akt

Poolse black metal, je kunt er iets mee, of juist niet. Ik heb heel stiekem wel een zwak voor die typische (old school) rauwheid die veel Poolse bands - vaak ook nog eens voorzien van onverstaanbare, want Poolse, teksten - zo kenmerken. Een eerste beluistering doet vermoeden dat Angrrsth daar een exponent van is, maar na een paar rondjes blijkt niets minder waar. Na een EP uitgebracht in 2018 is Donikąd ('naar nergens') hun albumdebuut.

Hoewel de sound geworteld is in oudschoolse bodem, is de muzikale insteek duidelijk een stuk eigentijdser. Naast het ziedende geblast en overstuurd, woest gekrijs horen we toch vooral ook de meest fraaie, melodieuze gitaarleads voorbij komen. In de basis wordt de muziek op gevaarlijk hoge snelheid uitgevoerd, waar tussendoor juist subtiel verstopte atmosferische - in het middentempo, dan wel enigszins ingetogen - passages voor het grootste genot zorgen. Of nee, laat dat juist de wisselwerking tussen beide elementen zijn.

Vooral het tweede nummer Niebiański Pogrzeb benut die dynamiek op sterke wijze. Zo'n beetje halverwege doet het nummer me consequent met het hoofd meeschudden op de heerlijke vibe die dit nummer kenmerkt. Ook erg sterk is de koorzang die aan het begin van Niebyt Zmyślony om aandacht smeekt. Erg sfeervol, en een prima opmaat voor afsluiter Ostatni Akt, dat verrast met een spannend-atmosferisch begin. Angrrsth heeft het goed voor elkaar dat juist die afsluiter de atmosferisch sterke climax van het album betekent.

Er worden geen nieuwe zwartgeblakerde wielen opnieuw uitgevonden; Donikąd overtuigt met een oerdegelijke aanpak, waarbij alle elementen optimaal passend worden gemaakt. Black metal uit het boekje, in een sterke uitvoering, waarin verleden en heden, en ook agressie en melodie, elkaar vreedzaam ontmoeten.

Hermann - Vocals

Grisch - Guitars

XII - Bass

Simon - Drums