Loading...

Anguish Sublime - Thornwinged

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-09-2015

Tracklist

01. Black Moon Diadem
02. Thornwinged
03. Rainfall Epiphany
04. Heart of the Void

Nog maar drie maanden geleden besprak ik de vorige EP Unveiling the Origin van Anguish Sublime, die op dat moment al wel een jaar oud was. Over een aantal voors en tegens van dit Servische trio kun je daar dus al wat lezen. Inmiddels heeft de band ook al weer een tijdje een nieuwe EP uit, Thornwinged, waar ik het nu even over ga hebben. Overigens is ook dit werkstukje - voorlopig? - alleen digitaal verkrijgbaar.

Na het fraaie intro Black Moon Diadem verrast Anguish Sublime mij middels titelnummer Thornwinged met de gekozen muzikale richting. Waar de band op de vorige release liet horen prima raad te weten met licht progressieve, melodieuze death metal, horen we hier - tot mijn grote verbazing dus - folk metal! Clean strijdgezang a la Heidevolk, afgewisseld met een ferme krijs, zet hier de toon, ondersteund door melodieuze, bijna cleane gitaarleads en weinig inventief getrommel (geprogrammeerd weet u nog?). Dit is nu wat men noemt op het verkeerde been zetten! Maar snel verder luisteren of dit de nieuwe richting is, of een eenmalig tussendoortje.

Wanneer Rainfall Epiphany zich even later laat beluisteren als dromerige, sferische en trage folky black metal weet ik het zeker: dit is Anguish Sublime nieuwe stijl. Met name de zang zorgt voor de (Slavische?) folk-sfeer. Weliswaar waren dit soort invloeden ook wel hoorbaar op de vorige EP, maar zeker niet zo nadrukkelijk - in mijn beleving althans. Wat ik wel positief vind is de lekker donkere atmosfeer die hiermee wordt neergezet, ik proef de nodige melancholie, misschien zelfs wel een beetje droefenis.

De lange afsluiter Heart Of The Void leidt niet tot andere inzichten, maar blijkt wel een zeer sfeervol nummer, waarin ook wel wat van de virtuoziteit van de vorige EP terug te horen is. Zeker na Thornwinged meerdere keren beluisterd te hebben word ik toch steeds weer overvallen door de dreigende sfeer die over deze klanken heen hangt, dat is dan toch de fraaie aantrekkingskracht van dit werkje. Een zeer verrassende EP, maar puur in muzikaal opzicht niet helemaal mijn ding. Wel bonuspunten voor die heerlijke authentieke sfeer!

Aleksandar Crnobrnja - gitaar, toetsen, programming

Árpád Takács - zang

András Ispán - bas