Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Anthrax - Kings Among Scotland

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-04-2018

Tracklist

01. A.I.R.
02. Madhouse
03. Evil Twin
04. Medusa
05. Blood Eagle Wings
06. Fight 'Em 'Til You Can't
07. Be All, End All
08. Breathing Lightning
09. Among The Living
10. Caught In A Mosh
11. One World
12. I Am The Law
13. A Skeleton In The Closet
14. Efilnikufesin (N.F.L.)
15. A.D.I. / Horror Of It All
16. Indians
17. Imitation Of Life
18. Antisocial

Vorig jaar toerde Anthrax de wereld rond ter ere van het dertigjarige jubileum van doorbraakalbum Among The Living. Daarbij werd op 15 februari de Barrowland Ballroom in Glasgow aangedaan. Van die show zijn (beeld)opnamen gemaakt, die op de live-CD en -DVD met de weinig verrassende titel Kings Among Scotland aan het publiek wereldkundig zijn gemaakt. Zoals te doen gebruikelijk hebben we hier alleen het geluidsmateriaal voorhanden, voor de beelden doet youtube z'n best om ons op de hoogte te houden.

Over het nut of het waarom van live-registraties kunnen we lang of kort ouwehoeren. En ik kan er net zo makkelijk de gebruikelijke clichés over loslaten. Maar feit blijft dat Kings Among Scotland klinkt als de spreekwoordelijke klok. Het geluid is uitgebalanceerd, alles is perfect in evenwicht. Daarnaast - ook niet onbelangrijk - blijkt de band Anthrax zelf gewoon in topvorm deze avond.

Daar waar ik me bij live-optredens van Anthrax nog wel eens erger, blijkt op deze registratie juist afwezig. Zo is Joey Belladonna prima aan te horen, en staat zijn zang aangenaam in de mix. Voor de verandering zit Charlie Benante zelf maar weer eens op de drumkruk, hij is en blijft toch dé drummer bij uitstek voor deze band. En last but not least: Anthrax bezondigt zich deze keer niet aan het spelen van een overbodige rij covers, slechts aan het onvermijdelijke Anti-Social blijkt niet te ontkomen.

Wat ik verder wel prettig vind is dat het hele Among The Living-album voorbij komt; in willekeurige volgorde en door de set verspreid, maar toch. En door het weglaten van de covers is er ruimte voor zowel gouwe ouwe krakers als A.I.R. en Madhouse, als ook recenter werk als Evil Twin, Blood Eagle Wings en Breathing Lightning van For All Kings (2016) of Fight 'Em 'Til You Can't (van Worship Music uit 2011).

Ik laat mij regelmatig sceptisch uit over verzamelaars, heruitgaven of live-releases. Over Kings Among Scotland echter geen kwaad woord van deze kant. Ok, toch een kleine opmerking: het schijnt dat het hele optreden is vastgelegd door maar liefst zeventien camera's. Helaas wil de regisseur van dienst ze ook blijkbaar allemaal binnen een paar minuten laten zien, dat vind ik wel een beetje jammer; een typische kwaal van deze tijd. Het mag qua beeldvoering af en toe wel wat rustiger. Zoals 'vroeger' ja, zeg ik met een knipoog.

Verder is dit gewoon een goede registratie van een band die op CD weliswaar nog nauwelijks spannend voor de dag komt, maar op het podium blijkbaar nog lang niet is uitgeblust. Net als die andere drie van de klassieke big four, of andere bands die al sinds de jaren '80 actief zijn zeg maar.

Scott Ian - Guitars, Vocals

Charlie Benante - Drums, Percussion

Frank Bello - Bass, Vocals

Joey Belladonna - Vocals

Jonathan Donais - Guitars