Loading...

Apostolica - Haeretica Ecclesia

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-10-2021

Tracklist

01. Sanctus Spiritus
02. The Sword of Sorrow
03. Come With Us
04. Thanatos
05. Pollution Is My Name
06. No More Place in Hell
07. The Doom
08. Famine
09. The Dusk is Coming
10. Redemption

Toen ik recentelijk op een video stuitte van Apostolica bleven de oortjes toch wel even gespitst: wat een catchy nummertje. De bijbehorende band kende ik nog niet, maar mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt. Het blijkt te gaan om opener Sanctus Spiritus van het album Haeretica Ecclesia, het eerste album van de splinternieuwe band Apostolica - een anoniem, gemaskerd kwartet uit Italië.

Hoewel de catchy metal wordt aanbevolen aan fans van bands als Powerwolf (het toegankelijke), Sabaton (de bombast), Warkings, Orden Ogan, Bloodbound, kan ik toch ook een link met Ghost niet wegdenken Ok, Ghost is zeker anno nu nauwelijks nog metal te noemen, maar die koortjes, het orgel in dat intro van opener Sanctus Spiritus, de meest pakkende refreintjes, maar ook de thematiek; het zou zo allemaal van Ghost kunnen zijn. Ook het aspect van anonimiteit is natuurlijk overeenkomstig.

Originaliteit is dus echt ver te zoeken, maar toch vind ik Apostolica wel iets hebben, zonder dat goed te kunnen duiden. Okay, vooral Powerwolf (luister eens naar Thanatos) ligt er als invloed wel heel dik bovenop, al hebben Italianen nog altijd van zichzelf iets als dramatiek in de aanbieding. Een minpunt is misschien de zang, die zeker niet consequent bij de gepolijste muziek past. Over het algemeen net iets te rauw of ruig, en zeker in de hogere regionen te kort schietend.

Vooral in de meer ingetogen of midtempo passages - zeker wanneer dan ook het orgel er nog eens bij komt - vind ik de atmosfeer absoluut te genieten. Dat scheutje donkere, onheilspellende vind ik hier echt van meerwaarde; zonder dat aspect zou ik Apostolica met hun Haeretica Ecclesia al vrij snel terzijde hebben geschoven als dertien-in-een-dozijn-Italiaanse-power-metal.

Ik vind dus zeker niet alle tracks op het album even interessant. Toch ligt ergens een kiem van nieuwsgierigheid, een stukje mystiek, intrige, waardoor ik me tot deze band voel aangetrokken. Het zou gemakkelijk zijn om Apostolica weg te zetten als een Sabaton meets Powerwolf meets Ghost-kloon, maar ik hoop stiekem dat deze band zich aan deze vergelijkingen gaat ontworstelen. Ik geef ze het voordeel van de twijfel.

Ezekiel - vocals

Isaia - guitar

Jonas - bass

Malachia - drums