Loading...

Arbitrator - Indoctrination of Sacrilege

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-03-2015

Tracklist

01. They Will Worship this Fire of Agony
02. Stillborn Bastard of the Nazarene
03. For That Which May Appease Lions
04. Serpent of the Styx
05. Profaned and Perfected
06. The Burning Sands of His Kingdom

Arbitrator is het geesteskind van het nog jonge - denk ik tenminste - Canadese multi-talent Robert Kukla. Hij is sinds 2010 bezig met dit project/deze band, en bracht in 2011 tweetrack EP The Consummate Ascendancy, die voorzichtig gezegd niet al te veel stof deed opwaaien in metalland; aan ons is ie ook voorbij gegaan. Wat er vervolgens precies is gebeurd weet ik niet, maar eind 2014 meldde de jongeman zich opnieuw aan het front met het nieuws dat hij 'superdrummer' Dirk Verbeuren bereid had gevonden zijn aanstaande nieuwe album in te drummen. Dat album, met de titel Indoctrination of Sacrilege, ligt sinds een paar weken in de (digitale) schappen.

De muziek die we voorgeschoteld krijgen is een vorm van progressieve death metal, wat mij betreft wel een beetje in de stijl van het Nederlandse gezelschap Mayan; vooral de eerste paar tracks op het album. Het is afwisselend rauwe en melodieuze death metal, met nadrukkelijke aandacht voor de composities. Het album telt dan ook 'slechts' zes titels, die dan wel gemiddeld zo'n minuut of zes, zeven duren - met uitzondering van de instrumentale afsluiter The Burning Sands of His Kingdom. Naast de standaard instrumentatie is er binnen het geluid behoorlijk veel plaats ingeruimd voor toetsen en electronica.

Opener They Will Worship this Fire of Agony laat dat al duidelijk horen. Vooral toetsenlijnen, maar ook vocale samples, drukken een belangrijk stempel op het totaalgeluid. De melodieuze sfeer die hierdoor ontstaat wordt dan juist weer fraai in balans gebracht middels de rauwe grunt van Kukla en een flink doortimmerende en zeer aanwezige drummer. De nummers zijn over het geheel genomen niet al te snel, zeg maar 'gewoon' midtempo. De riffs zijn dik in orde, maar niet opzienbarend, de aantrekkingskracht van deze muziek zit 'm echt in de composities en de onderlinge variatie van de nummers. For That Which May Appease Lions is een voorbeeld van een nummer dat wel uptempo stukken laat horen, inclusief blastmomentjes.

Opvallendste nummer vind ik eigenlijk nog wel Serpent Of The Styx, dat veruit de meeste electronica bevat. In het begin doet het me eerder aan dance (The Prodigy vooral) denken dan aan metal. Met dank aan een korte gitaarsolo en vervolgens de invallende zang wordt dat snel rechtgezet. Al vind ik persoonlijk die overgangen en wisselingen in sfeer en stijl wel mooi. Ook de al genoemde afsluiter The Burning Sands of His Kingdom valt op: geen zang, wederom veel electronica, en wel erg melodieus. Dit had ik denk ik liever ergens midden tussen de andere nummers gehoord, bijvoorbeeld tussen nummer twee en drie, als een soort rustpuntje of intermezzo.

Al met al is Indoctrination of Sacrilege een zeer onderhoudend album, dat bij de eerste luisterbeurten voorbij is voor je er erg in hebt. De gekozen stijl is op zich redelijk origineel, en wordt door de afzonderlijke muzikanten sterk uitgevoerd. Wanneer de invloeden van niet-standaard (death) metal-elementen je niet afschrikken zou ik dit zeker eens beluisteren!

Robert Kukla - Vocals, Guitars, Bass

Dirk Verbeuren - Drums

Myles Malloy - Guitars

Connor ORT Linning - Electronics