Loading...

Arcana 13 - Black Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-01-2020

Tracklist

1. Black Death
2. Wrathchild [Iron Maiden cover]

Afkomstig uit Italië, de geboorteplaats van de meesters van cult-horrorfilms, roert Arcana 13 in de ketel met een dodelijk brouwsel van heavy doom met een overvloed aan erfenis van typische Italiaanse horror. In mijn bespreking van debuutalbum Danza Macabra (Aural Music, 2016) constateerde ik al dat de muziek is geïnspireerd door specifieke regisseurs (Lucio Fulci, Dario Argento, Mario Bava) van die goeie ouwe horrorfilms.

In 2018 werd Claudio Simonetti van Goblin getroffen door hun cover van Suspiria van Dario Argento en vroeg de band zijn hoofdthema gecomponeerd voor "Dawn Of The Dead" van George Romero te herzien. Het nummer werd gekozen als openingsnummer voor de speciale 40-jarige jubileum-editie op Rustblade Records.

De laatste grafsteen is de samenwerking met regisseur Luca Canale Brucculeri voor diens nieuwe horror tv-serie Black Death op basis van het gelijknamige stripboek. Hij raakte in de ban van de muziek van Arcana 13 en besloot het nummer van het hoofdthema door hen te laten schrijven voor de serie. En ik moet zeggen: het is een verduiveld donkere soundtrack geworden. Traag, lomp, slepend, en voorzien van sinister toetsenwerk en klaaglijk declamerende vocalen moet dit toch elke horrorfan aanspreken. Ik vind het in elk geval echt een heerlijk nummer.

De 7" single zal op 17 januari 2020 verschijnen op Aural Music, samen met een "verdoomde" versie van Iron Maiden's klassieker Wrathchild. Echt leuk om te horen hoe je met zo'n lompe (en zelfs een beetje spacey) aanpak een heavy metal-klassieker zo anders kunt laten klinken. Natuurlijk, het origineel is gaaf, maar deze versie van Arcana 13 sluit zo veel meer aan bij mijn eigen muziek-beleving. Wat een dosis goed gekozen effecten al niet kan doen.

Helaas kan ik nog niets laten horen of zien als preview; maar het nummer Black Death zelf maakt me nu al weer nieuwsgierig naar een eventuele video, zoals die ook van enkele tracks van het debuut verschenen.

Filippo Petrini - Bass

Luigi Taroni - Drums

Simone Bertozzi - Guitars, Vocals

Andrea Burdisso - Guitars, Vocals