Loading...

Arche - Transitions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-01-2023

Tracklist

01. Reverential Silence
02. Transition
03. In A Solace Light

Uit het land dat de wereld al liet kennismaken met enkele van de vroegste en bekendste doom metalbands, zoals Thergothon, Skepticism en Shape of Despair, komt de volgende in deze 'traditie': Arche. In 2014 opgericht door twee muzikanten die het klappen van de zweep al kennen, kwam Arche in 2015 met een eerste wapenfeit: de twee tracks tellende (maar ruim een half uur durende) EP Undercurrents. Zowel band als EP zijn me ontgaan, maar sinds deze maand is er geen ontkomen meer aan, want nu komt het duo met een sterk tweede werkstukje op de proppen: Transitions.

Deze bevat drie titels, en duurt 37 minuten. Het album bestaat uit twee langgerekte tracks, gescheiden door intermezzo en titelnummer Transitions. En dat is precies wat de titel zegt: het is een akoestisch intermezzo dat overgaat van het eerste nummer op het album naar het laatste. Gevuld met spaarzame akoestische gitaar, is Transition een ingetogen, zeer sfeervol overgangsstuk tussen beide monsterlijke tracks van elk ongeveer een kwartier, een welkome adempauze.

Het gros van de muziek bestaat uit een onberispelijke uiting van etherische, beklemmende, atmosferische doom metal die alles in de juiste verhoudingen heeft. Het is ook onberispelijk gebalanceerd, met precies de juiste hoeveelheid emotionele aantrekkingskracht wanneer te veel bands zich overgeven aan intens verdrietig melodrama, en de zwaardere invloeden blijven naadloos geïntegreerd in het geluid in plaats van geforceerd over te komen en abrupt uit te steken.

Alsof het een eigen geest en een eigen hart heeft, stroomt de muziek ononderbroken, vindt haar eigen pad en blijft daarmee tevreden, terwijl het overwegend langzame maar constante tempo zich doorheen de ups en downs van het leven kronkelt. Het meest vertederende aan deze plaat is echter hoe oprecht de atmosfeer klinkt, en als het om dit soort 'gevoelige' muziek gaat, is er niets belangrijker dan dat.

Eppe Kuismin - vocals, guitars, bass, keyboards

Ville Raittila - drums, vocals