Loading...

Armed Cloud - Torque

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 14-11-2020

Tracklist

01. Torque
02. Heat of Darkness
03. Big Bang Theory
04. Torque II
05. Cloud Overture
06. Under the Horizon
07. Wound in my Heart
08. Awaiting the Sound of the Chimes

Het Nijmeegse Armed Cloud was al eens eerder onderwerp van gesprek op de WingsOfDeath-burelen. Dat was in 2015 toen de langspeler Obsidian Desert hier op de draaitafels lag. Collega Jenny omschreef het als progressieve rock met wat invloeden uit de powermetal waarbij het nogal eens over de top ging qua drama. Vijf jaar later mogen we het vervolg verwelkomen dat de titel Torque mee heeft gekregen. En het eerste dat opvalt is dat er van powermetal geen enkele sprake meer is. De progressieve en symfonische inslagen zijn gebleven. Het drama is er ook nog steeds. En als klap op de vuurpijl is de aandacht voor de composities flink gegroeid.

Eigenlijk sta ik versteld van de kwaliteit waarmee we geconfronteerd worden. Ik durf de latere Fates Warning en de vroege Pain Of Salvation niet te noemen maar dat is wel het veld waarin Armed Cloud heel aardig opereert. Armed Cloud maakt veelvuldig gebruik van bekend klinkende progloopjes zoals de drukke, hoekige riffjes en de bekende frivole toetenpartijen. Toch houdt de band het relatief simpel en houdt het daarmee oog en oor voor de toegankelijkheid van de song. Dat betekent dat je niet doodgeslagen wordt met ongemakkelijke ritmes en voortdurende tuimelpartijen langs alle toonladders. Armed Cloud houdt het subtiel. Zo hoor je dat Under The Horizon redelijk lineair verloopt en eigenlijk alleen in het middenstuk wat schuift met de drum-, toets- en gitaarpatronen.

Torque drijft voornamelijk op sfeer. En wel de sfeer van gepijnigde emotie. Dat manifesteert zich in de voornamelijk gelaten klinkende arrangementen maar nog het meest in de getergde zang van Daan Dekker. Aan zijn stem en stijl moet je wel een beetje aan wennen. Maar wie zich eenmaal laat meeslepen door de getergde maalstroom van emoties die de band teweegbrengt, kan zich hierbij geen kristalhelder klinkend nachtegaaltje meer voorstellen. Deze man geeft gewoon zijn hele ziel en zaligheid en dat werkt aanstekelijk. Zelfs het frivole Big Bang Theory blijkt een enorm tranendal te herbergen. De voorzichtig kruipende climax vormt uiteindelijk een stevig contrast met de opgewekte start van het nummer.

Die manier van opbouw treffen we vaker aan op het album. Zo start hekkensluiter Awaiting The Clouds tamelijk loom, maar voor je er erg in hebt zit het tempo er goed in voordat het gas weer voorzichtig van de plank gaat. Armed Cloud laat dan horen hoe het de aandacht dertien minuten lang moeiteloos vasthoudt.

Torque is geen album waar hele nieuwe inzichten in de prog/symfonische metalhoek mee verkregen worden maar het is een verrekte sterk album waar ontzettend veel aandacht is besteed aan de nummers en de sfeer. Voor wie een klein beetje van drama houdt, is Torque dan ook een hele dikke aanrader!

Daan Dekker - vocals

Kay Bouten - guitars

Boris Suvee - bass

Remco van der Veen - keyboards, vocals

Rico Noijen - drums