Loading...

Artillery - The Last Journey

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-11-2020

Tracklist

1. The Last Journey
2. Trapped Under Ice [Metallica cover]

Tot mijn eigen verbazing kom ik vandaag tot de ontdekking dat de Deense thrash metal-veteranen Artillery hier nog nooit besproken is. Hoe kan dat nou weer? De band is al actief sinds 1982 en heeft onder anderen al negen langspelers op z'n naam staan - waarvan ik er ook wel een paar in mijn digitale platenkast heb. De aanleiding voor dit stukje is de single The Last Journey die twee weken geleden verscheen.

The Last Journey is een eerbetoon aan bassist/gitarist Morten Stützer die in oktober 2019 overleed aan de gevolgen van zijn hartproblemen, pas 57 jaar oud. Op deze single zijn ook de twee voormalige zangers Flemming Rønsdorf en Søren Adamsen te horen. De B-kant van de single is de Metallica cover Trapped Under Ice, één van de favoriete nummers van Morten en Artillery. Met dit alles is ook al veel gezegd over wat voor muziek je kunt verwachten.

Natuurlijk is The Last Journey geen standaard thrash-song. De nadruk ligt op de fraaie opbouw vanaf het ingetogen begin. Snel wordt het zeker niet, wat agressiever wel naar het einde toe. Qua sfeer kun je wel een beetje denken aan iets als Fade To Black, dat enerzijds natuurlijk prima past bij een eerbetoon, en vervolgens ook een mooi bruggetje is naar het tweede nummer van deze single.

Het is natuurlijk al lang bekend dat Artillery z'n inspiratie bij onder meer Metallica vandaan heeft. De uitvoering van Trapped Under Ice (toch ook al weer uit 1984, waar blijft de tijd) is getrouw aan het origineel, sterk in de uitvoering, en mag wat mij betreft absoluut gehoord worden. Hoe vervelend de aanleiding ook mag zijn, ik beloof hierbij plechtig om in de toekomst meer (verdiende!) aandacht aan Artillery te schenken.

Michael Stützer - Guitars

Peter Thorslund - Bass

Josua Madsen - Drums

Michael Bastholm Dahl - Vocals

Kræn Meier - Guitars

Flemming Rönsdorf - Vocals

Søren Nico Adamsen - Vocals