Loading...

Artizan - Curse Of The Artizan

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-09-2018

Tracklist

01. Trade the World
02. Rise
03. The Man in Black
04. Fire
05. Fading Story
06. Game within a Game
07. Torment
08. Curse of the Artizan

Van de Amerikaanse heavy metalband Artizan heb ik hun drie voorgaande albums inmiddels besproken, waardoor ik sowieso hun debuutalbum Curse Of The Artizan uit 2011 (dat ik nog niet kende) ook eens heb opgezocht. Het toeval wil dat hun label het wel interessant vond om dat eerste album maar eens opnieuw uit te brengen - het was inmiddels out of print - dus een goede reden om daar ook maar een paar woorden aan te wijden dacht ik zo.

In 2009 verscheen van Artizan - ruim een jaar na hun oprichting - al een zelf uitgebrachte en -getitelde debuut-EP, die grote successen bereikte in de undergroundscene. Dat is nu nog de enige release die in mijn verzameling ontbreekt, maar die ik naar aanleiding van deze Curse Of The Artizan toch ook maar eens ga opzoeken.

In 2011 werd dus het eerste complete album Curse Of The Artizan uitgebracht, dat consequent de klasse van het lichtelijk progressieve, van pathos druipende en behoorlijk melodieuze US Metal-geluid voortzette. Het veroorzaakte een aantal euforische reacties van de pers en fans, die de band tot op de dag van vandaag een volledig onafhankelijk geluid hebben toegedicht.

Ik vind het zelf ook wel interessant om te volgen hoe veel Amerikaanse bands een eigen muzikale richting hebben gevonden waarvan de wortels in de NWOBHM liggen. Maar zoveel eigenheid of originaliteit wil ik toch niet aan Artizan toeschrijven. Ik vind hun muziek weliswaar zeer prettig om te beluisteren; vooral het ongekunstelde en de oorspronkelijkheid ervan vind ik uitermate charmant. Dat geldt dan vooral voor dit debuut, latere albums zitten al wel wat vernuftiger in elkaar. Maar een echte hoogvlieger is Artizan natuurlijk niet geworden.

Met als epische hoogtepunt het afsluitende titelnummer Curse Of The Artizan is het echter wel genieten van typisch Amerikaanse heavy metal. Melodieus en catchy, zonder ooit te cheesy te worden. De liefhebber van klassieke heavy metal mag Artizan zeker eens gaan checken.

Hermanus J. Rombouts - Guitars

Jon Jennings - Bass

Ty Tammeus - Drums, Percussion

Shamus McConney - Guitars

Tom Braden - Vocals