Loading...

At First - Deadline

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-02-2020

Tracklist

01. Come Get Your Entertainment
02. Disconnected
03. For What It's Worth
04. Infinity
05. Sky
06. Wanderlust
07. Turbulence
08. Samsara
09. More
10. We The Future
11. Change

De grenzen van muziekgenres en stromingen vervagen meer en meer, ook binnen de rock- en metalwereld. Labelen of etiketteren voldoet al niet meer, en zelfs omschrijvingen doen vaak al geen recht meer aan de door experimenten en kruisbestuivingen ontstane muziek. Ook de Nederlandse band At First zoekt met haar muziek de grenzen op van de (alternatieve) rock en metal, en laat daarbij horen brede invloeden te hebben. Invloeden die variëren van Halestorm tot Alter Bridge en van Northlane tot Rage Against the Machine. Die grenzen weten ze ook regelmatig te doorbreken met een moderne, complexe sound waar scheurende riffs vergezeld worden met afwisselende grooves. Hun debuutalbum Deadline verscheen op de laatste dag van januari, en werd op 1 februari live gepresenteerd in het lokale Mezz.

Door hun energieke live performance en no-nonsense mentaliteit heeft At First al verscheidene wedstrijden gewonnen, op festivals en zalen gespeeld als AFAS Live, Breda Barst, FemME, Mezz, De Cacaofabriek, HBO Intro Festival, Popelucht, Paard, Gebouw T, en heeft het podium gedeeld met acts als Bring Me The Horizon, Textures, The Royal en Dool. Met de debuut EP Dreams Inc. (2017) heeft At First veel lovende kritieken ontvangen van diverse (digitale) magazines. Deadline is mijn kennismaking met deze band uit Breda.

Deze nog vrij nieuwe band (opgericht in 2015) brengt ons dus een alternatieve rock / metal-mix, gedragen door een zangeres met een krachtige en heldere stem en een vrij breed vocaal bereik. De nummers steken wat mij betreft goed in elkaar en werken over het algemeen aanstekelijk. Er wordt druk geëxperimenteerd met een nieuwe, licht-progressieve aanpak met elektronische elementen en (nog) zwaardere riffs. De albumopener met de veelzeggende titel Come Get Your Entertainment laat al deze aspecten direct horen, en nodigt dan ook uit om verder te luisteren.

De muzikale insteek van At First is meesttijds zwaar groovende metal, waaraan de overwegend cleane zangstem van Jamie Jochems een aangenaam melodieuze touch geeft. Het is een tegenwoordig vaak beproefde wisselwerking, die door deze band sterk wordt uitgebuit. Met nummers als For What It's Worth, Infinity en even verderop ook Samsara laat de band horen dat ze weten wat er tegenwoordig van een moderne (groovende) metalband gevraagd wordt. Hierdoor ontstaan, naast genoemde voorbeelden, zo af en toe ook raakvlakken met bands als Spoil Engine, The Charm The Fury en For I Am King, of buitenlandse voorbeelden als Jinjer en Fallcie. Niet toevallig allemaal bands met een veelzijdige zangeres aan het roer. Al haast ik me daar wel bij te zeggen dat At First niet zo heavy en nadrukkelijk metal-georiënteerd is vergeleken met genoemde acts.

At First gaat het verst met z'n experimenteerdrift met de elf minuten durende afsluiter Change. Op voorhand was ik daar een beetje bang voor, maar deze track blijkt van begin tot eind te boeien, dat had ik toch eigenlijk niet verwacht. De achtbaan aan invloeden en emoties houdt de luisteraar echter heel goed bezig, en dat vind ik best knap. Met een relatief beperkte hoeveelheid ingrediënten weet At First een interessant mengseltje te brouwen; liefhebbers van genoemde bands gaan deze band beter eens checken. Tot slot nog twee luistertips: Wanderlust en Turbulence.

Jamie Jochems - Vocals

Youri Valentijn - Guitar

Kevin Sneijers - Guitar

Ramses van Rijsewijk - Drums

Barry Bressers - Bass