Loading...

Atavistia - The Winter Way

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-05-2020

Tracklist

01. From The Ancient Stones
02. The Atavistic Forest
03. Through The Hollow Ravens Eyes
04. Eternal Oceans
05. Dawn Of The Frozen Age
06. The Forbidden One
07. The Winter Way

Atavistia is een epische metalband uit Vancouver, Canada. Oorspronkelijk was het een eenmansproject van Matt Sippola, inmiddels verzamelde hij een volwaardige band rond zich en brengt hiermee het tweede album uit: The Winter Way, opvolger van One Within the Sun (2017). Van zon naar sneeuw.

Ze verkennen verschillende vormen van metal binnen hun muziek, hetgeen resulteert in een symfonische mix van natuur, sfeer en technisch verzorgd muzikaal vakmanschap. De diversiteit van Atavistia, net als een bos in volle bloei van de lente, is iets om te aanschouwen. Beïnvloed door de epische landschappen en natuur van British Columbia, is de kou van de winter en de bloei van de zomer voelbaar in elk nummer. Visies op landschappen die lang in de tijd zijn vergeten, zijn sleutelelementen achter de muziek van Atavistia.

Voor fans van Wintersun, Ensiferum, Dimmu Borgir krijg ik in de begeleidende info mee; daar kan ik mij wel in vinden. De muziek van Atavistia is toch vooral symfonisch, episch, atmosferisch, en heeft mijns inziens zeker raakvlakken met de pagan of black metal achtergrond van genoemde bands, maar dan inclusief melodieuze death metal-invloeden. Wintersun lijkt me als vergelijking het meest passend; de thematiek met betrekking tot de natuur (vooral die in de winter) duwt Atavistia in die hoek.

From the Ancient Stones is een filmisch intro, waarmee direct de toon - en ook de sfeer - worden gezet voor het album. Overgaand in het eerste 'echte' nummer The Atavistic Forest zie je inderdaad de schilderachtige plaatjes, landschappen, die de band je met z'n muziek wil voorschotelen. Wat mij betreft ligt de nadruk iets te veel op het symfonische aspect van de muziek, hetgeen ten koste gaat van de kracht en de agressie die je graag wil horen. Dat wordt goed gemaakt met Through The Hollow Ravens Eyes, waarop de band helemaal los gaat.

En op die voet gaat Atavistia verder. Razende blasts gaan hand in hand met ingetogen sfeerstukken, de hoofdmoot van supersnel drumwerk, heavy riffs en rauwe zang krijgt gezelschap van schilderachtige plaatjes door middel van sfeervolle toetsen-laagjes. De composities zijn stuk voor stuk van bovengemiddelde lengte, hebben een uitgesponnen karakter; er wordt ruimschoots de tijd genomen voor opbouw, ondanks de soms razendsnelle tempo's lijkt de band nergens haast te hebben. Fans van epische en sfeervolle metal die refereert aan weidse Noordse (winterse) landschappen hebben er weer een sterke CD bij.

Mattias Sippola - vocals, guitar

Dalton Meaden - guitar

D'wayne Murray - bass

Max Sepulveda - drums