Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Avatar - Avatar Country

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-02-2018

Tracklist

01. Glory to Our King
02. Legend of the King
03. The King Welcomes You to Avatar Country
04. King's Harvest
05. The King Wants You
06. The King Speaks
07. A Statue of the King
08. King After King
09. Silent Songs of the King Pt. 1: Winter Comes When the King Dreams of Snow
10. Silent Songs of the King Pt. 2: The King's Palace

Ook ik maakte pas kennis met Avatar ten tijde van hun doorbraakalbum Hail The Apocalypse (2014). Ik vond het interessant om te horen hoe een band metal - en muziek in het algemeen - net ff wat anders aan leek te pakken. Die brede aanpak werd nog wat extremer uitgevoerd middels het ambitieuze concept van opvolger Feathers & Flesh (2016), waar ik wel even wat moeite mee had. Het is denk ik ook wel veelzeggend dat ik van die twee Hail The Apocalypse wat vaker heb terug geluisterd dan z'n opvolger, die uiteindelijk toch wat minder coherent en meer verwarrend bleek.

Dit zijn de bespiegelingen vooraf, voor ik me aan het nieuwe album Avatar Country waag. Dat Avatar opnieuw een goed doordacht conceptalbum uitbrengt mag na Feathers & Flesh natuurlijk niet meer verbazen. Dat daarbij in muzikaal opzicht op verrassende, maar uiteindelijk toch overzichtelijke wijze van de hak op de tak wordt gesprongen natuurlijk al evenmin. Het is alleen de vraag - deze stellen is 'm inderdaad al een beetje beantwoorden, die geef ik alvast weg - of de muzikale inhoud enigszins te behappen is.

Over het concept zelf wil ik kort zijn: uiteraard gaat het hier over Avatar Country, en meer bepaald, over de man die daar met zijn gitaar arriveert om het land van een mogelijke ondergang te redden, en daardoor koning wordt. Alle songtitels bevatten het woord King, dat biedt alvast de nodige houvast. Na beluistering zal me blijken dat die samenhang ook op het muzikale vlak wordt doorgezet, Avatar Country blijkt een stuk meer coherent dan z'n voorganger. Al blijft het natuurlijk Avatar: een experiment, de uitdaging en een onverwachte wending worden absoluut niet geschuwd!

Dat begint na de toespraak (het intro) Glory to Our King direct met het lange (ruim acht minuten) Legend of the King. Krachtige bombastische (power?) metal is denk ik het label dat daar het best op past; het lijkt er in elk geval op dat we hier weer meer pure metal te horen krijgen. Wel met behoorlijk wat afwisseling uiteraard, en een hoofdrol voor het spetterende gitaarwerk; ik vind het een heerlijke binnenkomer. Het blijkt achteraf ook een goede indicatie voor wat we hier kunnen verwachten: sterke metaltracks, waarbij overbodige franje aanzienlijk prettiger binnen de perken wordt gehouden.

Wie The King Wants You en A Statue Of The King al had leren kennen via het bekende video-kanaal zal beamen dat Avatar beduidend compactere composities aanbiedt op dit nieuwe, koninklijke album. Een experiment als The King Welcomes You to Avatar Country (met inderdaad de nadruk op country, als muzikale invloed dus) valt binnen dat kader dan ook een stuk beter te verteren als vreemde eend in de bijt. Zeker wanneer die wordt opgevolgd door het snoeiharde, moderne en groovende King's Harvest. Zo hoor ik Avatar graag!

Dat Avatar de ambitieuze experimenten nooit meer zal verloochenen laat het afsluitende duo Silent Songs of the King horen. Een volledig instrumentaal epos van ruim acht minuten in totaal waarbij alsnog het incasseringsvermogen van de luisteraar op de proef wordt gesteld. Waarna ik persoonlijk concludeer dat Avatar gewoon goed bezig is binnen de toch wat conservatieve metal-wereld. Hail The Apocalypse, Hail The King, Hail Avatar; best logisch allemaal, toch. Ik kijk uit naar het optreden van de band dat ik over een maand ga bijwonen!

John Alfredsson - Drums

Johannes Michael Gustaf Eckerström - Vocals

Jonas Jarlsby - Guitars, Vocals

Henrik Sandelin - Bass

Tim Öhrström - Guitars