Loading...

Avatar - Hunter Gatherer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-08-2020

Tracklist

01. Silence in the Age of Apes
02. Colossus
03. A Secret Door
04. God of Sick Dreams
05. Scream Until You Wake
06. Child
07. Justice
08. Gun
09. When All But Force Has Failed
10. Wormhole

Na de doorbraakalbums Black Waltz en Hail The Apocalypse (een toegankelijke mix van melodieuze death en nu metal) gooide Avatar het met Feathers & Flesh (een bijna ondoorgrondelijk concept en een progressieve aanpak) over een hele andere boeg. Daarop was het pakkende en gemakkelijk te behappen concept van Avatar Country weer een reactie, die de band opnieuw veel succes bezorgde. Maar geen (muzikale) bevrediging voor de lange termijn. Een nieuw album moet daar dus op zijn beurt weer een min of meer logisch vervolg op zijn. Dat maakt op voorhand de nieuwsgierigheid naar Hunter Gatherer al groot; gevoed door de eerste vrijgegeven tracks via youtube.

In de eerste plaats valt op dat Avatar zich heeft ontworsteld aan het (zelfgekozen weliswaar, maar toch) juk van een conceptalbum. Die 'beperking' wil de band zich blijkbaar niet nog een keer opleggen, al zal dat in het geval van Avatar helemaal niks zeggen over de toekomst. Daarnaast is het me al snel duidelijk dat de band weer een ouderwets lekkere harde plaat wilde maken. De toegankelijkheid van de voorganger is in elk geval niet geëvenaard. Met name met opener Silence in the Age of Apes, daarna het zware Colossus (wat wil je met zo'n titel) en even verderop God of Sick Dreams en Scream Until You Wake (met stiekem toch wel een pakkend refreintje) is het duidelijk dat we van Avatar weer serieus harde metal mogen verwachten.

A Secret Door heb ik dan even overgeslagen, dat is dan zo'n echt afwijkend, 'echt' Avatar-nummer. Want bij Avatar is iets nooit helemaal wat het lijkt, als deze band ergens goed in is, dan is dat verrassen. Dat doen ze op Hunter Gatherer dus ook weer regelmatig. Te beginnen met dat fluitje.... en verder een intrigerende track wat mij betreft. Van beukend heavy tot whoo whoo whoo meezing-aanmoediging; dat is Avatar ten voeten uit. Die uitnodiging tot meedoen komt nog meer tot uiting in Justice, met inderdaad nog meer whoo hoo hoo's. Verrassen doet ook Gun, maar dan in minder positieve zin wat mij betreft; ik ben niet zo van de intieme piano-deuntjes. Gelukkig gaat het met When All But Force Has Failed (letterlijk kort maar krachtig) en Wormhole (lekker afwisselend) bij vlagen weer van dik hout zaagt men planken, dus richting het slotakkoord ben ik Gun al weer bijna vergeten.

Ik kan me heel goed voorstellen dat Avatar na het concept van Avatar Country en diens King de zaken weer eens heel anders wilde aanpakken. Daarin is de band dus sowieso geslaagd. Ik denk ook niet dat we bij deze band bang hoeven zijn dat ze ooit in herhaling gaan vallen. Daarvoor zoeken de heren zelf te graag het experiment op, en verfoeien de herhalingsoefening. Hunter Gatherer is wat mij betreft voor negentig procent geslaagd, en er staan zeker weer tracks tussen die een aanbeveling zijn om aan de live-set te worden toegevoegd. En daar kijk ik misschien nog wel meer naar uit, want Avatar heeft zich inmiddels laten zien en horen als een ijzersterke live-act!

John Alfredsson - Drums

Johannes Michael Gustaf Eckerström - Vocals

Jonas Jarlsby - Guitars, Vocals

Henrik Sandelin - Bass

Tim Öhrström - Guitars