Loading...

Baest - Venenum

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-09-2019

Tracklist

01. Vitriol Lament
02. Gula
03. Nihil
04. Venenum
05. Styx
06. Heresy
07. As Above So Below
08. Sodomize
09. Empty Throne
10. No Guts No Glory [Bolt Thrower cover]

De jonge, Deense metalband Baest wist mij ruim een jaar geleden aangenaam te verrassen met hun kijk op het old school death metal-geluid. Debuutalbum Danse Macabre liet een mengeling horen van de Zweedse en Amerikaanse sound, waarbij ik vooral Morbid Angel als aanknopingspunt terug meende te horen. Ik ben dus wel benieuwd naar opvolger Venenum, die eerder deze maand verscheen.

Hierop lijkt de band nog nadrukkelijker te hebben ingezet op het typisch zagende HM 2-geluid. Daarmee wordt de death metal duidelijk in de Zweedse richting gestuurd; helaas zorgt dat er direct voor dat Baest een stuk minder onderscheidend voor de dag komt in mijn beleving. Want hoeveel bands doen dit tegenwoordig wel niet? Hoewel natuurlijk niet Zweeds is de Bolt Thrower-cover No Guts No Glory veelzeggend voor de richting die Baest genomen heeft.

Het gebrek aan een eigen smoel buiten beschouwing gelaten staat er nog wel degelijk het nodige luisterplezier op Venenum. Ingeklemd tussen de nietsontziende beuker Vitriol Lament als opener en het net zo hard knallende en groovende titelnummer Venenum, laten de heren met vooral Gula, maar ook Nihil, horen dat het loslaten van het gaspedaal leidt tot loodzware en aardedonkere death metaltracks. En laat dat nou net de muziek zijn die aan mij wel besteed is.

Na het atmosferische riedeltje Styx is het opnieuw raak met Heresy. De wisselwerking tussen de logge, slepende stukken en keihard heersend gebeuk is weliswaar van duidelijk herkenbare Bloodbathiaanse snit, maar verdomd wat glijdt die herrie lekker binnen! Vervolgens wordt in As Above So Below, Sodomize en (het deze keer wel Morbid Angel-achtige) Empty Throne de beproefde combinatie van vette groove en melodieuze gitaarlijntjes van stal gehaald om de luisteraar ervan te overtuigen dat dit toch echt wel lekkere death metal is. Tja, ik val er voor als een hunkerende puber in een hoerenkot.

Origineel of niet, Baest laat voor de tweede keer horen dat ze verdraaid goed weten waar de Scandinavische Abråhåm de al even Scandinavische møsterd vandaan heeft. Oerdegelijke en oudschoolse death metal op z'n best!

Mattias Melchiorsen - Bass

Sebastian Abildsten - Drums

Lasse Revsbech - Guitars

Svend Karlsson - Guitars

Simon Olsen - Vocals