Loading...

Bards Of Valor - A Tale of Hope & Ruin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-09-2019

Tracklist

01. Drinking Song
02. Scout's Honour
03. Siege Incoming
04. Doldrums
05. Famine
06. Final Night
07. Broken Lines
08. Drinking Song (Radio Edit)

Een paar maanden geleden stelde ik hier de Nederlandse folk metalband Bards Of Valor voor in het kader van hun single Drinking Song. Deze was de voorloper voor een heuse langspeler, die vlak daarna verscheen. In de tussentijd is de band hier een beetje in de vergetelheid geraakt, maar het is natuurlijk nooit te laat om nog even wat aandacht aan het betreffende album A Tale of Hope & Ruin te schenken.

Rik, Robin, Michiel, Vincent en Sebas sloegen in 2015 de handen ineen om gezellige en aanstekelijke folk metal te spelen. Na een paar repetities besloten ze dat ze net als de barden van vroeger een goed verhaal wilden gebruiken om hun songs rond te schrijven. In 2017 wonnen ze de tweede prijs bij het Atak Lenteoffensief: een paar uur studiotijd om twee prachtige demo's op te nemen. In oktober dat jaar breidden ze uit met een toetseniste om hun verhaal extra kracht bij te zetten. De meerwaarde hiervan is in in de composities dan ook zeker terug te horen.

Drinking Song opent (en eindigt) het album, en daar moet je eigenlijk best vrolijk van worden. Het nummer gooit allerlei clichés op een hoop, zeker in de tekst komen de nodige dooddoeners voorbij. Maar een oorwurm als drinkliedje is het zeker (Hey Hey!!), en stiekem hoop ik dan ook op een voortzetting in deze stijl. Het gegeven dat ik deze zin gebruik doet vermoeden dat zulks waarschijnlijk niet het geval gaat zijn, waarom zou ik de kwestie immers opwerpen?

Ingeklemd tussen twee versies van het drinklied krijgen we nog zes nummers voorgeschoteld, die weliswaar de nodige afwisseling laten horen - met name de diverse geluiden uit het toetsenbord laten een diverse invulling horen - maar die (voor mij) zeker niet allemaal even spannend of interessant zijn. Pluspunten zijn er nog in de vorm van Siege Incoming en Doldrums, die lekker heavy voor de dag komen en flitsend gitaarwerk laten horen, inclusief solo's. Maar met twee trage nummers na elkaar - Famine en Final Night (ok, met versnelling in het midden) wordt het allemaal wel heel gezapig, zeker als daarna Broken Lines ook weer zeer ingetogen begint. Qua sfeer blijft er zo in elk geval helemaal niks over van het beloofde feestgedruis van de opener. Daarentegen passen de tracks wel helemaal in het verhalende karakter dat de band voor ogen heeft.

A Tale of Hope & Ruin blijkt een nadrukkelijke tweedeling te laten horen, waarbij de eerste vier tracks, ten opzichte van de rest, nog best te doen zijn. Drinking Song is het prijsnummer voor Bards Of Valor, maar zo aantrekkelijk wordt het daarna - in muzikaal opzicht - niet meer. Ik ben wel benieuwd wat deze band op het podium laat zien en horen, en hoe het sextet zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Robin Morren - vocals

Sebas Mol - drums

Michiel ter Elst - bass

Rik Taatgen - guitars

Vincent Slotman - guitar

Charlotte Bax - keyboards