Loading...

Bark - Rambler Of Aeons

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-01-2023

Tracklist

01. Rambler of Aeons
02. Underworld
03. Are You with Me?
04. I'm Here for Rock N’ Roll
05. Dream On
06. Kid Giant
07. Back from the Grave
08. Messiah from Hell
09. Dead Man's Hand
10. For a Legend
11. Fuck You Is My Etiquette
12. Still Walking
13. Invisible People

Het Antwerpse metal-collectief Bark is al actief sinds 2014, en kwam eind vorig jaar met hun vierde langspeler Rambler Of Aeons. Na voorgaande independent en / of eigen beheer releases is dit hun debuut voor een 'serieus' metal-label, Listenable Records. Het is eigenlijk om me voor te schamen dat Bark hier nooit eerder besproken is geweest, dat moet ik met Rambler Of Aeons dan maar recht gaan zetten.

Zo langzamerhand heeft de band het hondenthema-juk van zich afgeworpen, en is er in de teksten plaats voor zowel hedendaagse sociale en maatschappelijke onderwerpen, als ook voor metal-clichés in de orde hel en verdoemenis. De muziek van Bark bruist en borrelt nog altijd van de energie, en is een opzwepend samenraapsel van hardcore, thrash, melodeath, vlot beukende groove metal en death 'n' roll.

For A Legend, Bark's ode aan LG Petrov (Entombed) maakt dat laatste element ondubbelzinnig duidelijk. Ik vind dit een van de vetste nummers van het album, al kan dat ook met de bijgedachte aan dit nummer liggen. Want ondanks de metal-invloeden moet Bark het mijns inziens toch vooral hebben van de ongebreideld energieke hardcore, waar de basis van deze band zo'n beetje ligt in mijn beleving. I'm Here For Rock N’ Roll is zo'n nummer waar Bark helemaal voor staat.

Tremelo-riffs zoals in albumopener en titeltrack Rambler Of Aeons, en verder talloze thrash- en death-referenties ten spijt, ervaar ik Bark als een hardcore-band die met tomeloze inzet en energie de harten van de luisteraar voor zich weet te winnen. De muziek is in de basis ruig en rauw, maar klinkt dankzij de productionele vaardigheden van gitarist Martin Furia op hedendaagse wijze ronkend en groovend. Een nummer als Are You With Me? lijkt me voor menig moderne metalband een must-be in de live-set. Meebrulwaarde maal twee, en een plusje voor de stiekeme melodieuze insteek.

Het zijn tracks als Back From The Grave (ordinaire power metal) en het voor Bark-begrippen wel heel melodieuze Still Walking die opvallen, en paradoxaal daarmee de energie en agressie van de overige nummers benadrukken. Liefhebbers van melodieuze hardcore en eigentijds groovende pseudo-metal mogen Bark zeker niet missen.

Jorn Van der Straeten - Bass

Ward Van der Straeten - Drums

Martin Furia - Guitars

Toon Huet - Guitars

Ron Bruynseels - Vocals