Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Belphegor - Totenritual

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-11-2017

Tracklist

01. Baphomet
02. The Devil's Son
03. Swinefever - Regent Of Pigs
04. Apophis - Black Dragon
05. Totenkult - Exegesis Of Deterioration
06. Totenbeschwörer
07. Spell Of Reflection
08. Embracing A Star
09. Totenritual
10. Stigma Diabolicum (Live, bonus)
11. Gasmask Terror (Live, bonus)

Het Oostenrijkse black metal-instituut Belphegor doet het de laatste jaren wat rustiger aan, zo lijkt wel. Na een reeks van elkaar snel opvolgende (en soms ook wat inwisselbare) albums heeft de (gedwongen) pauze voor het voorlaatste album Conjuring The Dead (2014) de band waarschijnlijk wel goed gedaan. Tussen genoemd album en het meest recente Totenritual (het elfde studio-album al weer) zat ook weer een periode van drie jaar. Het album verscheen al in september, hoog tijd voor een luisterbeurt dus.

Vanaf opener (en eerste video) Baphomet zit de dreiging er direct goed in. Het wordt meteen duidelijk dat Belphegor heel goed weet waar het goed in is, ze diepen hun stijl dan ook 'gewoon' verder uit. De combinatie van de strakke en bijna voortdurende blast-aanvallen, het duistere gitaarwerk dat met regelmaat bewust in een lager tempo wordt gebracht, en de afwisseling tussen grunt en krijs leveren een bijna mechanisch eindresultaat op. Bijna, want de band zet toch vooral in op een heerlijk dreigende sfeer. Een naturel klinkend geluid helpt daar uitstekend bij.

Ik vind het persoonlijk wel prettig dat bands tegenwoordig heel goed snappen dat agressie en bombast niet slechts bereikt worden door middel van supersonische snelheden. Juist lagere en middentempo's leveren over het algemeen opvallend meer dreiging (het sleutelwoord voor Totenritual wat mij betreft) op; dat bewijst Belphegor hier wel weer. Met tracks als (vooral mijn persoonlijke favoriet van dit album) Apophis - Black Dragon (met heerlijk smerige Morbid Angel-achtige feel) en Spell Of Reflection heeft Belphegor mij binnen.

Ik schreef hierboven wel black metal, maar eigenlijk maakt Belphegor een death/black metal-mix, met min of meer gelijke delen van beiden. Ach, het is het eindresultaat dat telt, en dat is dat deze band een uiterst sfeervol extreem metalalbum in elkaar heeft gesleuteld. Ik had het zelf eigenlijk ook niet aan zien komen, maar Totenritual spreekt mij boven verwachting aan.

Als bonus wordt de luisteraar trouwens ook nog getrakteerd op twee live-tracks, opgenomen tijdens het Inferno Festival / Rockerfeller Music in Osia, Noorwegen op 15 april 2017. Beide nummers - Stigma Diabolicum van Bondage Goat Zombie uit 2008, en Gasmask Terror, de opener van het laatste studio-album - komen wat mij betreft uitstekend uit de verf. Niks houdt de liefhebber nog tegen om dit prima album aan te schaffen!

Helmuth Lehner - gitaar, zang

Vojtech Serpenth - bas, zang

Simon Schilling - drums